Festivalen har kommit halvvägs. Många anser att den tredje veckan brukar vara lite mer avslagen och ha svagare låtar– en transportsträcka innan den fjärde veckans uppladdning. Så var inte fallet den här veckan.

Den här veckan gick uppdraget till att bevaka Norrköping till mig, Gilla Almroth och Jenny Wallhoff. Det här var första gången för både Gilla och Jenny att vara reportrar på Melodifestivalen. Det fanns en stor entusiasm men även viss osäkerhet på hur det hela fungera. Tänk om något skulle gå fel eller om vi misslyckas när vi nu har så höga ambitioner. Men vi fann oss ganska snabbt tillrätta. Jag tänker att man löser problemen när de kommer och det hur mycket man än planerar ändå händer saker som får allt att gå åt helskotta. Det värsta som kan hända är att just allt går åt helvete. Alla inlägg och bilder försvinner. Men då kan man tänka att det kanske inte är så många som skulle märka något ändå…

Låtmässigt krävde nog många av låtarna den här veckan gärna mer än en genomlyssning och definitivt mer än en 30 sekunders snutt. Som är det allmänheten får höra. Men vi som är på plats får höra låtarna redan på onsdagen – hela två gånger dessutom…

Vi var direkt oense om After Darks bidrag som antingen totalsågades, höjdes till skyarna eller ansågs som kul men medelmåttigt. I övrigt tyckte vi de flesta bidragen var ok och några var såklart bättre. Efter att ha sett bidragen på repen tyckte vi plötsligt att det här var ett riktigt bra startfält. Så bra att vi blev dissade av en del medlemmar för att vi tyckte att veckans bidrag var för bra. Det verkar som en del uppfattningar har bytts ut efter gårdagens tävling. Helt klart gjorde sig många av bidragen mycket bättre när man såg helheten.

46-genrep-norrkoping-fredag-afterdark

Blev det någon skräll den här veckan då? Nja, skrällen inträffade redan på fredagkvällen efter genrepet. Resultat av vår publikundersökning verkar ha slagit ner som en bomb och det pratades bara om den. Hur i helvete kunde en låt som många i presskåren bedömt som nästan en sista placering vinna i vår undersökning? Vi klubben älskade det här bidraget från början så vi var inte lika förvånade.

11-Resultat-presskonferens-Norrkoping

Att veckan tillhörde Oscar Zia var ju givet redan från början – liksom att nästa vecka tilhör Molly. Lisa Ajax är ju populär – så frågan vara bara om hon skulle hamna direkt i final eller i Andra chansen. Ingen skräll där heller. Så lördagens enda skräll var egentligen bara att After Dark kom sist och att SMILO inte kom sist. Egentligen gick det bra för alla den här veckan. En del bidrag var kanske medelmåttiga men samtidigt var ju inget direkt urdåligt heller.

Första repet Norrköping Smilo

En av veckans utmaningar var annars logistiken. Både reportrar och SVT verkar ha tagits på sängen av insikten att pressrummet låg 400 meter från arenan, i ett sunkigt sportcenter som luktar svett. Dessutom var invigningsfesten på Kolmården en sisådär 45 minuters bilfärd från centrum på mörka och snöiga vägar. Tänk er risken att Sveriges schlagerelit kör ner i diket på vägen hem från invigningsfesten…. Kanske inte den rubrik som Norrköpings kommun vill ha när festivalen är i stan. När Norrköpings kommun fått vetskap om problemet sattes snabbt bussar in som körde runt alla fram och tillbaka överallt. Tack Norrköping, det var bussigt gjort av er!

När förtroendet för Sveriges ledande evenemangskommun väl var återställt blev vi hälsade välkomna av både Kommunalråd och Djurparkschef. Vi fick avnjuta delfinshow två gånger. Av en händelse så fick Oscar Zia vara delfinskötare för 10 minuter och bjöd på underhållningen för hela Melodifestivalen. Men särskilt blött blev det ju aldrig. Till besvikelse för oss och för Zia. Besökare får tydligen nämligen inte beträda bassängen. Men det var kul ändå och vi slapp vara med om ett totalt magplask redan på invigningsfesten.

Norrköping välkomstfest Kolmården Oscar ZiaNorrköping välkomstfest Kolmården Oscar Zia

Så veckans skandal var väl ”delfinilskan” somliga djurvänner rasade mot att Melodifestivalen skulle titta på delfiner. Hur kan vi göra det? Jag tänker att det nog mest i så fall är en fråga för kommunen. Det är ju inte vårt fel att invigningsfesten råkar ligga i ett delfinarium.

I övrigt att skyla på, nästa gång festivalen går av i Norrköping hoppas vi på en ny arena. Himmelstalundshallen må vara klassisk och nostalgin sitter i väggarna. Men särksilt Mellovänligt är det ju inte – gammal, sliten och liten. När det knappt finns plats för en presskonferensen efter sändning och sponsorernas stånd får vara i ett platstält måste man ju inse att det är dags att bygga något nytt.

I år har vi gjort det extra svårt för oss genom att spela in videodueller varje vecka- helst ska vi ju då försöka boka in de som är som mest upptagna under veckan – nämligen artisterna. Det är ju upplagt för att det ska bli problem. Så när varken plan A eller B fungerade improviserade vi och fick ihop två bra dueller genom att bara gå runt på artisthotellet på fredagkvällen. Easy peacy. Så när väl det var fixat kraschade vår dator med programmet som sköter poängen i duellerna. Istället för att låta de stackars duellanterna vänta, valde vi att övergå till ett mer modernt analogt poängsystem. Det gjorde att duellen utvecklades och poängräkningen blev ett roligare moment i showen, tycker vi. Det fungerade så bra att vi valde att ha det i både duellerna den här veckan. Det känns lagom hemmagjort och ger en känsla av Kurt Olsson… ska bli kul att utveckla konceptet ytterligare i framtiden.

Duell After Dark låtskrivare Lisa Eriksson Sven-Inge Sjöberg

Jaha, resultat vet vi ju. Storseger för de nya och unga artisterna. Brakförlust för det gamla och den klassiska schlagern. Efterfesten blev en trång historia i Grand Hotells foajé. Men gemytligt och stämningen var hög. Att Boris René skulle bli King of the Dancefloor var ju inte särskilt svårt att räkna ut. Allt tog slut alldeles för tidigt. Att stänga en efterfest å Melodifestivalen redan klockan tre är ju skandal. Nästa skandal inträffar när vakterna börjar slänga ut folk från de spontana men oskyldiga efterfesterna på hotellrummen. En klassisk Melodifestivaltradition bröts därmed i natt. Folk slängdes ut raskt och till råga på allt fastnade folk i hissen mitt i natten.

IMG_6614IMG_6559

Nåväl, vi slapp spyor och trasiga soffbord och att någon stackare riskerar att missa tåget hem på söndagsmorgonen. Alla är välbehållna till nästa vecka då det är dags för Gävle.

Vi i Norrköpingsteamet tackar för oss och lämnar nu över till Gävleteamet. Gunilla Almroth är med även näste vecka, Emma Hellgren tillkommer och Lars-Kristian ”Schlagerprinsen” är tillbaka och har en massa spännande saker inplanerade för er kära läsare och tittare!

Kommentera