Vi anlände till ett schlagerpimpat Gävle på onsdagen. Staden hade verkligen ansträngt sig för att göra fint inför Melodifestivalen. Det var mellofint i en stor del av stadens butiker. Till och med centralstationen hade fått rosa/lila schlagerbelysning.

Det fanns en särskild Melodifestivalbuss, som var mellopyntad och den gick från stan och ut till arenan. Den här sista deltävlingsveckan var det Lars Kristian Stensrud, Emma Hellgren och Gilla Almroth som skulle bevaka festivalen. Emma var nykomling i det här gänget.

Den första eftermiddagen hade vi bokat in både Linda Bengtzing, Martin Stenmarck och Panetoz för schlagerdueller. Så det blev en rivstart för oss. Linda mötte Martin i en spännande duell och grabbarna i Panetoz ställdes mot varandra. Allihop var glada och bjöd på sig själva. Efter Panetoz duell gjorde vi även en intervju med dem.

Tack vare att vi hann med så mycket första dagen, så kändes inte pressen så stor längre fram.

Vid första genomlyssningen var vi hyfsat överens, men hade några olika synpunkter. Lars Kristian kände att ”Youniverse” med Molly Sandén var ett mästerverk, medan Gilla och Emma inte var lika imponerade. Lars Kristian tänkte hela tiden på vilket bidrag som är bäst anpassat till Eurovision, medan Gilla och Emma utgick vad som berörde dem bäst. Lars Kristian fick nästan panik av att höra Frans låt. Hela veckan uttryckte han sin avsky till den låten. Gilla och Emma tyckte Frans bidrag var ok.

Något omskakande hände under vår första kväll i Gävle. Vi skulle gå ut och äta på restaurang strax intill Elite Grand hotell. Då kom polisen med blåljus, tvärnitade precis framför oss och kollade in oss. När de såg att vi var några oskyldiga schlagerreportrar åkte de vidare. Vi såg när vi kom ut från restaurangen att puben, som låg i närheten, var avspärrad och vi förstod att det hänt något där. Vi fick senare veta att det varit ett knivbeväpnat rån där. Det måste ha hänt bara några minuter innan vi passerade puben. Hemskt!

I Norrköping låg pressrummet 400 meter från arenan, men i Gävle var omständigheterna bättre för pressen. Pressrummet låg i anslutning till arenan, tre våningar upp. Så det blev många varv upp och ner för de trapporna.
Arenan låg några kilometer utanför stan, så det har blivit en hel del taxiåkande. Men tack vare att vi delade taxi med andra reporterkollegor, blev priset överkomligt.

Välkomstfesten kändes mer formell än i Norrköping. Den hölls i en fin lokal, på Gasklockorna, som är ett gammalt industriområde, som gjorts om till kulturkvarter. Det bjöds på närproducerad buffé och lokala stjärnor, såsom Babsan, Britta Bergström och en buskissketch med Gävlehumor.Till Gasklockorna fick alla ta sig på egen hand.

Vi gjorde vårt bästa för att få till intervjuer vid presskonferenserna. Det blev några minuter på både artister och programledare. Vi fick ett mycket gott intryck av Eclipse, de var väldigt lätta att intervjua.

Under repen i arenan har vi svajat hit och dit i våra åsikter om bidragen. Lars Kristians känsla för Frans låt har hållit i sig. Gilla fastnade direkt för Martin Stenmarcks låt, men vi insåg alla att den nog inte skulle ha så stor chans att gå vidare. Vi var med om en skräll när vi gjorde publikundersökningen efter fredagskvällens genrep. Då vann Frans med stor majoritet. Kan det ha berott på att hans låt spelades när publiken gick ut från arenan? Emma har hela tiden haft Panetoz som favorit. Först efter matinégenrepet på lördagen började Emma och Gilla tro att Panetoz kunde ha en chans att ta sig vidare till final. Publiken jublade mest under Panetoz nummer under matinégenrepet. Så hade vi gjort publikundersökningen på lördagen, så hade resultatet kanske sett annorlunda ut.

>I den här deltävlingen var Frans rookien och Molly Sandén var segertippad. Det var just dessa två som till slut gick till final. Tv-publiken röstade alltså på samma sätt som de som var på plats i arenan i Gävle. När Frans körde sin låt, när han gått vidare till final, stod folk upp i arenan och jublade. Vi vittrar ett genombrott av Frans, da man.

Vad säger annars resultatet? Molly Sandén är ett känt namn och tog säkert några poäng på det. Frans är ung, lovande och med en spännande röst, som tände något hos svenska folket. Är rocken på väg bort? Den gamla hederliga schlagern? Är den på utdöende? Linda, som hade veckans riktiga schlagerdänga, kom sist. Rockgrabbarna i Eclipse, var i och för sig snubblande nära att gå vidare, men det räckte inte hela vägen till Andra Chansen.

Efterfesten hölls i vackra lokaler på Elite Grand hotell. Frans fick nöja sig med en läsk (?) när Molly firade med champagne. Han har ju inte åldern inne ännu. Panetoz gjorde succé när de gled in på festen och visade upp sina sköna dansmoves.

 

 

Kommentera