Så nu har turnén kommit till Halmstad, en ny stad att pricka in på Melodifestivalens karta. För två av deltagarna blir Andra Chansen en snabb da capo. Samir & Viktor och Dolly Style hamnade ju i motsvarande rond i Helsingborg ifjol, och denna gång går de upp mot varandra i sista duellen.

Hur olika numren paras ihop känns inte alltid logiskt, men styrs förstås av vilka bidrag som slutade 3:a eller 4:a i respektive heat.  Panetoz mot Molly Pettersson Hammar är den med störst kontrast i stilar, men är inte i närheten av förra årets ”mismatch” mellan Hasse Andersson och Kristin Amparo. I övrigt  kan vi se fram emot två dueller där glada partylåtar ställs mot lugnare bidrag, för att sedan avrunda med Giganternas Kamp i förskolevärlden. Borde inte denna placerats först förresten? När lägger sig alla småbarn nu för tiden?

Det mest spännande med Andra Chansen är att spekulera i hur balansen i finalfältet påverkas av utgången. Innan det hela började sas det att det är tjejernas år. Men i finalen än så länge finns en jämvikt mellan kvinnliga och manliga solister.  Hur många fler solister kvalar in nu? Tippar Isa och Molly  balansen i tjejernas favör på nytt, eller blir det partygängen som drar det längsta strået från halmhatten i Halland?

En annan fråga bland fans och i pressen gäller schlagerns överlevnad.  Är den död och begravd för alltid? Facit för denna genre är nämligen: diskad, 5:a, 7:a, 7:a.  Var Magnus Carlssons ”Möt mig i Gamla Stan” en sista dödsryckning?

Tävlingen har inte heller varit snäll mot etablerade stjärnor. Pernilla Andersson, Tommy Nilsson & co,  After Dark, Linda och Martin, alla har fallit som käglor.  Finalfältet ser ut att bli ett av de yngsta någonsin. Detta är ett ämne att återkomma till, men det slår mig att det kan bli svårt för Christer Björkman att locka hushållsnamn till tävlingen framöver. T o m Carola fyller 50 nästa år!

Kommentera