Nu har vi kommit till final och vi hoppas att Sverige väljer det bidrag som ska ge oss seger i Eurovision i två år i rad och få oss komma ikapp Irland på rekordlistan. Sällan har ett finalstartfält haft så många hitlåtar. Men svenska folket tycks redan ha fått en storfavorit i Frans.

Det här var året då både storfavoriter respektive nya förmågor tog sig vidare från sina respektive deltävlingar. Christer Björkman har sagt att det ska vara en vinnarkandidat från varje deltävling – och så har det ju nu blivit. Men svenska folket tycks ha hittat en favorit redan nu om vi går på spelningar på SVT Play, Spotify, betting, snack i sociala medier – så är Frans redan vinnare om svenska folket får välja.

Utländska fans verkar inte förstå hypen med Frans. Är det här rätt låt att skicka till Eurovision för Sverige? Många är tveksamma av flera anledningar. Det är för likt fjolårets Måns. Ser vi till årets startfält i Eurovision så vore det kanske bättre att välja Ace Wilder eller Wictoria för att sticka ut ordentligt, tycker vissa. Här får vi lita på den internationella juryns bedömning och det kan bli det som avgör utgången – så Frans till trots – utgången är oviss. Det är spännande.

Vi blickar tillbaka på några spännande veckor som började med två omskakande nyheter. Perrelli fick inte vara programledare. Book diskades men blev en segrare ändå i Göteborg. Hitlåt direkt. Liksom Samir & Victor den veckan. Finalisterna hamnar i radioskugga – reglerna i festivalen diskuteras återigen. I Malmö överraskade Wictoria oss alla med en nyskapande scenshow. I Norrköping gjorde After Dark brakflopp, många satte säkert delfinkött i halsen, likaså blev det dunderflopp för Linda Bengtzing veckan därpå i Gävle. Det räckte för förklara schlagern död. Eller var det kanske för att låtarna var så dåliga att inte ens dem som gillar schlager ville rösta på dem? För att bevisa motsatsen fick Hasse Andersson uppträda veckan därpå i Andra Chansen med fjolårets hit – och vips så lever schlagern igen. . . Andra Chansen blev lite spännande med ”nytt” upplägg men annars var utgången ganska given. Samir & Victor är i final.

Favoriterna höll – men det visade sig att intresset var större för de nya namnen i tävlingen – enligt samma mönster varje vecka: Robin Bengtsson, Wictoria, Lisa Ajax och Frans. Andra Chansen räddade med sig nykomlingarna SaRaha och Boris René.

Vi ser fram emot en fantastisk folkfest på lördag och som vi har förstått det enligt skvallret så blir det ändå mycket schlager, i mellanakterna.

Finalveckan bemannas av klubbens reportrar Alexander Borodin, Lars-Kristian Stensrud och Jimmy Wallin – som nu knyter ihop säcken. Under veckan som nu inleds kommer vi bl.a. att ha längre intervjuer med Oscar Zia, Wictoria och Robin. Passa på att ställ frågor till dem genom att kontakta reportrarna.

Vi kan se tillbaka på händelserika veckor och här är några av alla de intervjuer vi har gjort under turnén med årets finalister:

Ace Wilder: http://melodifestivalklubben.se/nyheter.php?news_id=3097

Videointervju med David Lindgren: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/11/uno-tommy-och-patrik-tavling-eller-inte-tavling-det-ar-fragan/

Lisa Ajax: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/19/vi-intervjuar-favorittippade-lisa-ajax/

Molly Sandén: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/26/molly-sanden-ser-melodifestivalen-som-en-cirkus/

Frans: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/28/lars-kristian-moter-frans/

Boris René: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/03/05/boris-lirar-pa-nationalarenan/

Videointervju med Panetoz: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/25/melodifestivalklubben-intervjuar-panetoz/

Intervju med SaRaha: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/02/19/nyfiken-pa-saraha-nytt-och-frascht-i-melodifestivalen/

Samir & Victor: http://blogg.melodifestivalklubben.se/2016/03/03/samir-viktor/

Kommentera