Oscar Zia intervjun

Oscar Zia har musiken som levebröd men sömnen som huvudintresse. Han drömmer mycket om att någon gång få representera Italien i Eurovision berättar han för klubben under vår intervju.

Efter en lång väntan på Hotel Rival får vi tillslut prata med Oscar Zia. Alexander, Jimmy och Lars Kristian är klubbens reportrar som tålmodigt väntat – eftersom Aftomnbladet som var före oss drog ut på sin intervjutid.

– Skulle inte ni komma 17:30?, frågar Oscar oss.

Jo, men vi har ju varit här hela tiden och väntat svarar vi. Så börjar vi intervjun. Lyssna gärna på hela intervjun på mediafilen där Oscar avslutar med några italienska ord.

Vad är du mest nöjd med i ditt nummer och varför det?

-Jag är väldigt nöjd med att vi har lyckats skapa en bra dramatik runt numret. Jag är så otrolig nöjd över att det är Richard Engfors som har skapat det här nummret och tillsammans med SVT har vi klarat av att rama in bidraget på ett bra sätt i kombination med den snygga bildproduktionen.

Du är med för tredje gången. Vilket av bidragen är det du är mest nöjd med?

-Jag känner att när jag var med tillsammans med Behrang Miri så kändes det inte som mitt bidrag, så det räknar jag inte som mitt. Jag var bara med för att de behövde en kille och Behrang ringde mej och frågade om jag ville vara med, det tackade jag så klart ja till. Men jag känner att både “Yes we can” och “Human” är två bra  bidrag. Men det är det här bidraget jag är mest nöjd med. Det är det mest personliga jag har sjungit och det är också det tuffaste jag har sjungit både personligt och musikaliskt. Hur jag hittar min inspiration beror mycket på vilken låt jag uppträder med.

När jag var med 2014 och gick till final, då var det en stor lycka för mig.

Vilka är dina Melodifestivalfavoriter och Eurovisionfavoriter?

– Min absoluta Melodifestivalfavorit genom tiderna är Christian Walz med “Like suicide” i 2011, den är asgrymm och min absoluta favorit.

När han nämner sin absoluta Eurovisonsfavorit får normannen Lars-Kristian glädjefnatt av enorma proportioner. Det visar sig vara Maria Haukaas med “Hold on be strong” från 2008.

När du nu har varit med så många gånger i Melodifestivalen hur har din relation till tävlingen ändrats?

Jag tror att det egentligen inte är så stor skilnad på hur man ser på tävlingen och när man är i bubblan samtidigt. När jag är utanför så följer jag så klart med, men när jag är med så blir det som ett jobb och fokuset är på att det ska vara som ett jobb och då är man fokuserad på det och så tänker man inte på så mycket annat som händer inne i bubblan. Det var min dröm att en dag att få vara med en dag i Melodifestivalen och nu har jag varit med hela  två gånger.

Vad händer efter årets Melodifestival?

-Min nästa stora grej är Diggiloo-turnen med schlager och även om jag skulla vinna allting så kommer ingenting att ändra mitt engagemang för Diggiloo.

Har du kollat in hur det går med alla Melodifestivallåtarna på Spotify?

-Ja jag har kollat in på Spotify och trots att det är snabba och tempofyllda låter som är de populära så tror jag inte att det är så på listan så tror jag inte att det är riktigt så det kommer att bli på lördag. Jag är nöjd med min placering på Spotify och jag tror om jag blir bland de fem bästa i finalen så är jag supernöjd”.

Har du kollat in hur det går med alla Melodifestivallåtarna på Spotify?

-Ja jag har kollat in på Spotify och trots att det är snabba och tempofyllda låter som är de populära så tror jag inte att det är så på listan så tror jag inte att det är riktigt så det kommer att bli på lördag. Jag är nöjd med min placering på Spotify och jag tror om jag blir bland de fem bästa i finalen så är jag supernöjd.

Har du också kollat på årets Eurovisionlåtar och har du hittat en favorit bland dem?

– Faktisk så har jag tittat och lyssnat på årets låter, i allfall några av de. Min favorit i årets Eurovision är “Nessun grado di separazione” med Franscesca Michielin. Det är en grym låt som jag är glad över ska representera Italien. Jag drömmer om att få representera Italien själv någon gång i Eurovision. Men om jag ska tävla i Italien – då vill jag inte tävla i San Remo först. De får ringa mig och fråga först – och så kan jag få titta på låtar och texter.

Vad har du för andra intressen förutom musik?

-Det är ju mest musiken, laga mat, men jag måste säga det , jag är kanske lite tråkig. Men mit största intresse är nog ändå att sova och drömma.

Oscar Zia gillar alltså att sova och drömma om Italien.

Lyssna på hela intervjun med Oscar Zia här.

Intervjuare: Lars-Kristian Stensud och Alexander Borodin, Fotograf Jimmy Wallin.

Kommentera