Eurovision Song Contest sändes för första gången 1956. Tävlingens långa historia kommer nu att hyllas i en utställning i Stockholm i maj, rapporterade eurovision.tv och SVTs Emma Ågrahn förra veckan.

Hundratals timmar av Eurovision Song Contest, gamla bilder och utvalda kostymer ingår i utställningen som skildrar tävlingens 60-åriga historia. Från den första vinnaren Lys Assia från Schweiz till Måns Zelmerlöw 2015.

Utställningen har initierats av Björn Ulvaeus tillsammans med Jon Ola Sand, chef för Eurovision Song Contest hos den europeiska radio- och tv-unionen EBU och kommer att visas på ABBA The Museum i Stockholm.

– Eurovision Song Contest har en speciell plats i mitt hjärta. Det är ett nöje att kunna visa den långa och på många sätt enastående historien bakom världens äldsta tv-show, där musiken står i centrum, säger Björn Ulvaeus till Eurovision.tv.

ABBA

En speciell vägg i utställningen kommer att hylla de svenska vinnarna i Eurovision Song Contest ABBA, Herreys, Carola, Charlotte Perrelli, Loreen och Måns Zelmerlöw, med berättelser skrivna av Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman. Det kommer även att finnas en interaktiv del där fans har möjlighet att sjunga sina favoritlåtar från Eurovision.

I utställningen lämnas en tom plats för 2016 års vinnare, en plats som kommer att fyllas med något föremål från vinnarens uppträdande i Globen i Stockholm. Utställningen öppnar den 7 maj.Läs mer på ABBA The Museums hemsida.

Kommentera