Poli Genova Bulgarien 2016

Poli Genova är tillbaka i Eurovision efter fem år. Hennes förra bidrag ”Na Inat” är det kanske inte så många som minns. Men den här gången har hon en riktigt bra låt med Love Is a Crime, som många har som en av årets favoriter. 

En av upphovsmännen till Bulgariens låt är Joachim Persson – han ligger bakom hits till artister såsom Tokio Hotel, Jonas Brothers, Kelly Clarksson, Darins ”What If, Velvets ”Deja Vu” och Mi Amore” Idol-låten ”Higher”, bara för att nämna några. Poli har också själv medverkat med att göra låten.

Lyssna på intervjun här, (engelska):
Interview with Poli Genova, (audio):

Poli Genova är en stor stjärna i Bulgarien – förutom att vara artist och göra musikaler är hon programledare – och i höstas så var hon en av programledarna när Junior Eurovision sändes från Sofia i fjol. Ytterligare en erfarenhet från Eurovisionvärlden, alltså. Ett jobb hon gjorde alldeles lysande för övrigt.

Hur känns det att vara tillbaka i Eurovision igen?
-Det känns lite magiskt. Jag tyckte mycket om Eurovision som barn – jag drömde om det – men jag kunde aldrig tro att jag senare skulle få vara med, och nu inte bara en gång, utan två gånger och dessutom vara programledare för Junior Eurovision. Vem hade kunnat tro det? inte jag i alla fall, skrattar Poli.

Det finns en dröm till – förstås och kanske vem – vet kanske slår den in i år!?

Ja och nästa steg blir då kanske att du får vara programledare för den stora Eurovisionen en vacker dag?
– Ja vem vet, säger Poli.

Men du är förstås ett ganska stort fan av Eurovision får vi förmoda, har du någon favorit?
– Ja, jag  följde tävlingen som barn och drömde om den. Om jag får nämna favoriter så får jag ju ju börja med ABBA och det säger jag inte bara för att de är från Sverige – men jag växte upp med de låtarna – tack vare min far som älskade deras musik. De är verkligen förebilder för mig, allt de gjorde, deras karriär och inte bara musiken. Jag drömmer om att jag kanske någon dag ska få vara med om något liknande. Jag kan ibland få känslan att något fantastiskt kommer att hända en dag!

Jag tänker att du har ju en del erfarenhet från det här – vad skulle du vilja göra annorlunda den här gången?
– För fem år sedan var jag verkligen exalterad men mer nervös och oerfaren. Det har ju hänt en del sedan dess. Jag känner en större tro på mig själv och med den erfarenhet jag nu har fått.

Poli har bland annat vunnit en reality-tv show och har haft roller i musicaler berättar hon, förutom att vara domare i Bulgariska X-factor. Plus en hel del andra programledarjobb för några av de största tv-showerna i hemlandet.

Poli berättar att hon blir inspirerad av Beyoncé – vilket ju även Serbiska Sanja är, vilket ni kunde läsa i intervjun igår. Poli avslöjar dessutom att det kanske kommer att synas i hennes scenshow i Stockholm att hon är inspirerad av just det – Beyoncé. Vi får se hur det går. Det kan bära eller brista.

-Hon är en perfekt förebild på många sätt bland annat på sätter hur en artist bör förbereda sig för sin shower, anser Poli.

Så vilka fler inspirerar dig?
– Ja, Michael Jacksons musik och Freddy Mercurys röst inspirerar mig.

Vad har du för förväntningar inför Stockholm?
-Jag tycker att Stockholm verkar vara en vacker stad. Jag har sett bilder och flugit över det. Jag visste faktiskt inte om att det var så vackert. Med allt vattnet och Gamla stan. Den enda gången jag var i Sverige – var ett snabbt besök på en rock-festival i Gävle. Så nu ser jag fram emot att få tillbringa en tid i Stockholm framöver.

Har du några andra favoritstäder?
– Ja, jag har en favorit, Paris, men jag har aldrig varit där. Jag vill gärna besöka Disneyland.

Men jag älskar verkligen Europa. Jag skulle inte vilja flytta från Europa, det här jag har min hemvist. Jag är ett fan av Europa!

Vad kan du rekommendera man ska se och göra i Bulgarien då?
– Vi har en fantastisk natur. Sofia är en vacker och gammal stad fylld med mycket historia och fylld med magisk energi, säger Poli.

Poli Genova startar som bidrag nummer tolv med låten If Love Was A Crime i den andra semifinalen av Eurovision 2016

Lyssna på intervjun här, (engelska):
Interview with Poli Genova, (audio):

 

 

Kommentera