Årets Eurovision kommer att göra flera teknikgenombrott. San Marino har genomfört en repetition som utnyttjar ny projektionsteknik till max – de kommer att se ut som det är väldigt många på scen under bidraget och det ser dessutom bra och lagom realistiskt ut. Det är ju meningen att man ska se att det är en form av ett trick. Men inte oväntat så har Rysslands Sergej Lazarev brassat på med effekter och ny teknologi för att skapa ett imponerande nummer – kanske det mest imponerande vi kommer att få se i Eurovision 2016.

Men det här är inte utan problem – med den här tekniken kommer koordinationsproblem och på det första repet missade Sergej ett hopp och föll ner från en avsats. Länkningen bröts. Det såg dramatiskt ut – men presskåren fick sig ett gott skratt. Efter några minuter var Sergej på benen igen och genomförde den andra repetitionen i sin helhet.

Sergej har en projektionsvägg bakom sig som i inledningen ger honom svarta vingar. (Inte söta röda Red-Bull vingar). Vid några tillfällen kommer några dansare in som flyter ihop med projektionerna på ett snyggt sätt. Därefter rör han sig upp för en trappa som projiceras på skärmen – men det ser fortfarande ut som det är en platt skärmvägg. Så det blir riktigt häftigt. Det hela avslutas med Sergej stående i toppen ovanpå skärmväggen. Det är imponerande.

Han rör sig sakta uppför och tar sedan ett skutt för en avsats – här kan det gå riktigt illa – här föll Sergej i första repet. Det kommer att bli en rysare att se varje gång nu hur det går i just det momentet. Faller i? – fallera? Det kostar att ligga på topp och ha ett nummer som bygger mer på tekniken än sången.

Annars är det ju ingen överraskning att det här är en kopia av bl.a. både Heroes och Work your Magic…från 2007. Ska man ge någon kritik är det just det – kanske ett bidrag som hade mått som allra bäst för tio år sedan? Men hursomhelst – just nu känns Ryssland om möjligt ännu hetare som vinnarkandidat.

TH0000123_16 TH0000123_14 (1) TH0000123_18

Kommentera