SVT har levererat en proffsig show igen. Även i den andra semifinalen blev konkurrensen om finalplatserna hård.  Australien fick mest jubel i arenan ikväll. Men även exempelvis Lettland, Israel och Makedonien fick ett stort gensvar bland fansen i arenan – dessvärre nådde det sistnämnda inte fram till publiken på TV som inte röstade fram Kaliopi till final. Det har blivit ett rejält fiasko för norden i årets Eurovision. Nu är det bara Sverige från Skandinavien samt Lettland och Litauen i final. Många är kanske dessutom förvånade över att Belarus inte tog sig till final trots ett spännande shownummer och att däremot Georgien gick till final – Eurovisionfans är ju inte alltid så förtjusta i rock.

Den andra semifinalen har haft en tendens att vara en transportsträcka fram till finalen. Ifjol var det inga shownummer alls i den andra semin  – men i år fick vi se två starka shownummer. Showen inleddes med vad man kan säga en internationell version av Hela Sveriges Fest samt ett nummer som kanske inte var lika publikfriande men desto mer konstnärligt – Man vs. Machine.

Denna gång ombeds journalisterna att undvika att ställa politiska frågor – kalabaliken kring Nagorno-Karabach på förra presskonferensen har EBU blivit oroliga.

Belgien får inleda presskonferensen och drog sin lott om att börja i första halvan – det innebär att Belgien blir en perfekt showstarter för finalen.

Georgien kanske blev en skräll för somliga – men inte helt oväntat så lyckades killarna att ta sig till finalen.

När det är Ukrainas tur passar några av de unga journalisterna från delegationen på att överlämna blommor och presenter istället för en fråga – Jamala får en traditionell krona av blommor på sitt huvud. Folk jublar i lokalen. Tobbe Ek från Aftonbladet frågar vad låten 1944 egentligen handlar om – eftersom Eurovision inte får vara alltför politiskt. Låten handlar om Stalins deportation av Krimtatarer från Krim 1944 men kan också kopplas till dagsaktuella händelser i den pågående konflikten i Ukraina.  Jamala svarar att hennes bidrag är tillägnat hennes mormor – som ju var Krimtatar – hon tänkte på henne hela tiden.

Bulgariens Poli får frågan om hon är beredd att vara värd för Eurovision om de vinner på lördag – hon svarar med att visa upp sin lysande dräkt – så svaret är förstås ja från Poli som redan varit värd för Junior Eurovision i fjol.

Dami från Australien drog första halvans startfält. Hon får frågan igen om varför Australien är med i tävlingen – hon svarar att Australien har följt tävlingen så länge och at det finns många fans. Det här känns fantastiskt för Australien att det här har hänt ikväll. Under sändningen och under presskonferensen får Dami mest jubel nu. Det börjar bli segervittring för det här.

Donny Montell menar att hans erfarenhet från att ha tävlat i Baku 2012 har hjälpt honom mycket i detta Eurovisionäventyr. Han drog den andra halvans startnummer och kan potentiellt vara en bra showstopper – eller bli den som är sist ut under finalen.

Serbiend Sanja säger att för musiker i Serbien är Eurovision en stor dröm eftersom det är populärt i landet och att nu ha nått finalen är stort.

Israel får oerhört mycket jubel på presskonferensen. Hovi Star säger att han är alldeles omtumlad. Journalisterna hurrar och klappar när han berättar om sitt bidrag – Alla är vi stjärnor oavsett vilka vi är, fattiga eller rika, gay eller vad vi än är – vi är alla stjärnor i våra egna liv. Han uppmanar sedan alla att ta tävlingens motto på allvar – ingen politik- men desto mer Cometogether!

Det här är länderna som nu har gått final från den andra semifinalen

Lettland
Georgien
Bulgarien
Australien
Ukraina
Serbien
Polen
Israel
Litauen
Belgien

Andra semifinalens finalister

2016-05-12 23.42.22

2016-05-12 21.08.41

 

Kommentera