Ukraina har vunnit den den sextioförsta upplagan av Eurovision Song Contest. Det blev spännande till slutet. Ryssland vann telefonomröstningen – men det klarade inte att slå Ukraina som tack vare juryröster gick segrande ur striden mellan Ryssland och Ukraina. Men där det länge såg ut som om segern skulle gå till Australien – som vann juryrösterna ikväll. Sverige slutade på en femteplats. 

Helt igenom var kvällens show fantastiskt – även om många kanske tycker att Justin Timberlake tog mycket uppmärksamhet från de tävlande artisterna. Come together temat som band ihop de första semifinalerna följde kanske inte riktigt med till finalens sändning – loggan användes t.ex. knappt och i finalen tycks den röda tråden istället ha varit svensk musikexport. Men det var nog bra ändå-

Kvällens andra skräll var att Norge inte gav några juryröster till Sverige.

Det finns fler skrällar och konstigheter som tål att analyseras senare och när vi har mer siffror på plats. Det nya röstningssystemet gav som producenterna ville en spännande upplösning ända till slutet. Men kanske en viss förvirring bland tv-tittare runtom i Europa.Var man publik i arenan var det omöjligt att se och följa med hur röstningen fortgick – men även för tv-tittare tycks det ha varit förvirrat. Spontana kommentarer på nätet ger känslan av viss förvirring kring resultatet. Juryrösterna visar tydligt hur splittrat tyckandet var mellan Europas länder i kväll.

På presskonferensen får Jamala frågan om varför hon tror att hon vann:

– Det är de starka känslorna som min låt förmedlar och väcker som har fått folk att rösta på mig. Min låt 1944 bygger på mina känslor och personliga erfarenheter – det är ärligt och det tror jag tilltalar folks hjärtan.

Jamal får också frågan om homosexuellas rättigheter i Ukraina och vad som händer när Eurovision arrangeras där nästa år. Landet rankas dessvärre ganska lågt internationellt vad gäller HBTQ-rättigheter.

– Självklart kommer alla att känna sig säkra, säger Jamala.

EBU:s Jan-Ola Sand ger ett officellt ”välkomstpaket” bestående av några papper till representanter för Ukrainas TV-bolaget NTU.

– Med tanke på läget i Europa är det viktigt att vi jobbar vidare med detta och ser till att vi får ett bra arrangemang nästa år i Ukraina, säger Jan-Ola Sand. Ni har gjort det förut 2005, så jag är säker på at det kommer att gå bra även denna gång. Vi börjar förberedelserna omedelbart och åker inom kort med en delegation till Ukraina för at sätta igång förberedelserna för Eurovision Song Contest 2017 i Ukraina, säger Jan-Ola.

Här är kvällens resultat (SVT:s hemsida)

2016-05-15 00.48.28 2016-05-15 00.48.15

2016-05-15 00.47.41

2016-05-15 00.50.45 2016-05-15 01.53.08

2016-05-15 01.31.36

 

Kommentera