Efter det att Ukraina vann Eurovision har sex städer i Ukraina anmält intresse för att arrangera nästa års tävling. Den 1 augusti under en direktsänd presskonferens är det meningen att vi ska få reda på var någonstans det slutligen blir. De preliminära datumen för nästa års tävling är flyttade till 9 och 11 maj för semifinalerna med final den 13 maj.

Ganska snabbt efter att Ukraina hade vunnit meddelade EBU att man skulle ge sitt stöd för att hjälpa Ukraina att genomföra evenemanget på ett bra sätt. Ukraina är ett land i kris – men har sedan 2005 arrangerat Eurovision och två Junior Eurovision samt fotbolls-EM. Det senare har gjort att det finns gott om kunskap och faciliteter för att klara av större evenemang. Dessutom minst lika viktigt – det finns ett enormt stort folkligt engagemang och intresse för Eurovision.

Ganska snart gick det Ukrainska parlamentet och regeringen in och garanterade ekonomiskt stöd för evenemanget. En delegation från EBU besökte Ukraina och tv-bolaget NTU redan i slutet av maj för att kolla läget och informera berörda om vad som gäller. En projektgrupp bildades. Den 24 juni utlystes ett formellt anbudsförfarande. Den 8 juli gick deadline ut för att ansöka om värdskapet och sex städer har ansökt – dessa är: Kiev, Lviv, Charkiv, Dnipropetrovsk, Kherson samt Odessa. Eurovision bedöms kosta lika mycket som årets arrangemang i Stockholm. Alla de ansökande städerna är spännande och har faciliteter – men kanske inte är helt lämpliga av olika skäl.

Stockholms kommun och Sveriges kulturminister har erbjudit know-how för att hjälpa den stad som utses till värd, enligt vad som rapporteras i Ukrainska medier. Enligt en opinionsundersökning så tycker majoriteten av Ukrainas befolkning att nästa års Eurovision ska äga rum i Lviv.

Det har rapporterats att det kan bli problem med att hitta en lämplig arena. I förhandsspekulationerna har det pratats mycket om diverse fotbollsarenor som saknar tak. Men Ukrainas tv-chef säger att det enbart i Kievs ansökan finns tre olika förslag på möjliga arenor. Så detta ska inte behöva bli ett så stort problem som många tror. I Köpenhamn 2014 löste man ju detta  – och gott om konstiga övergivna gamla industrier och sovjetpalats lär det finnas som det säkert går att göra något kreativt av. Kapacitet för mediecenter och plats för alla festerna lär också finnas, tack vare fotbolls-EM för några år sedan.

Mellan den 15 och 22 juli så är det meningen att de sex städerna ska bli två. Därefter kommer en delegation från EBU, tv-bolaget NTU och andra diverse experter åka runt och titta på kandidatstädernas faciliteter innan beslut tas och presenteras den 1 augusti.

Senare under hösten blir mer detaljer kända kring biljetter, Euroclub och annat. OGAE Ukraina och OGAE International är med på ett hörn för att säkerställa att det här blir lika bra för fansen som i Stockholm ”Världen kommer att minnas Ukraina för något positivt, säger Zurab Alasania, chef för tv-bolaget NTU.

Källor: Eurovision.tv, esctoday.com, Kyivpost.com, SVT

Kommentera