Nu har Melodifestivalklubbens redaktion, som ska täcka Växjö-repetitionerna landat i Småland, närmare bestämt i Växjö och Vida Arena. Där är vi tillsammans med ungefär 100 andra ackrediterade reportrar/fotografer där nästa delfinal utspelar sig. Vi var på plats för att se hur det går till vid scenbygget.

Årets scen är rekorddjup med sina 31 meter. Detta beror på den spets som blivit tillagd, den spetsiga fronten är 10 meter djup och ger enligt SVT ”en extra spelyta i flera nivåer”.

vaxjo_scen2

Fakta om årets scen (under turnén, finalen är betydligt mer hard core):

  • 306 rörliga lampor
  • 4 följespots
  • 30 strobe-lampor
  • 12 LED-softlights
  • Ljusanläggningen väger 14,5 ton
  • 1650 kablar med en sammanlagd längd av 1,5 mil
  • 534 meter tross (silvriga metallkonstruktionen som allt ljus hänger i, i taket)
  • Strömförbrukningen är på 732 A. Det motsvarar alltså lika mycket ström som 30 villor, vill man hellre mäta i julbelysning så skulle man behöva dra 50 mil julgransslinga för att förbruka lika mycket ström.

Scenen började byggas i söndags och tar normalt sett två dagar att bygga, däremot tar det bara ungefär 4,5 timmar att riva hela scenen sedan. Arenorna i Växjö och Skellefteå är dock lite speciella eftersom deras takkonstruktion kräver att produktionsbolaget sätter trossarna på ett speciellt sätt, så hela söndagen går åt att bara sätta trossen. Scenbygge och teknik tar sedan två dagar och under tredje dagen sätts alla kameror på plats och testas.

Under onsdagskvällen kan kameror och ljud testas för att repetitionerna ska kunna dra igång under torsdagen. Då kommer vi istället att vara på genomlyssningen där vi ska få höra låtarna för första gången.

 

vaxjo_scen3

Kommentera