Igår drog Eurovision igång på allvar med en stor och pampig invigningscermoni där artister med delegationer gick på en rekordlång röd matta framför parlamentet. Därefter stor fest på Euroclub med många fina framträdanden.

Årets röda matta var hela 230 meter lång, alltså mer än dubbelt så lång som den i Stockholm förra året. Det var ett mycket lyckat koncept där alla som var på plats, både journalister och fans fick gott om utrymme för att ta bilder och prata med huvudpersonerna. Värdet var också fantastiskt, sol och 28 graders värme. Det ledde till att arrangörerna fick släpa in mängder med vatten till alla närvarande.

Vi hade först tänkt att hålla till i fanzonen för att prata med både svenska och utländska fans, men icke. Är man press så ska man hålla sig bland pressen och ingen annan stans, det fick vi erfara vid insläppet till fanzonen av en inte alltför charmig vakt som troligen övervintrat från en svunnen tid. Men men, det gick bra ändå, vi fick till och med stå i skuggan av den stora reklamskrämen bakom röda mattan vilket var räddningen för att kunna hålla koncentrationen på artisterna och istället för att försöka kämpa mot solen.

Artisterna då, ja, vi fick flera trevliga pratstunder. Det var förvånansvärt många som var riktigt pratsamma och som gärna ville dela med sig av sina upplevelser kring Kiev och hela arrangemanget. Omar Nader från Slovenien som vi tidigare intervjuat rusade fram till oss med ett brett leende. Vi får hoppas att han är lika glad efter morgondagens semifinal, för den svenska panelen från Euroclub senare under kvällen gav honom inte så stora chanser. Även artisterna från bl.a. Norge, Island, Österrike och Malta bjöd på sig själva och ger ett gott intryck. När man får följa artisterna under hela eurovision så märker man tydligt vilka som har det där öppna och glada förhållningssättet gentemot fansen och vilka som är åt det andra hållet.

Förutom artister så fick vi pratstunder med både Christer Björkman och Thomas G:son. Christer har helt släppt ansvaret för den svenska delegationen för att istället jobba med produktionen, till och med mellanakterna har han ett övergripande ansvar för. Vi blev lovade en riktigt bra show, vilket jag inte betvivlar att vi kommer få. På något sätt känns det alltid tryggt med Christer med i produktionen. Hur många bidrag som den andra herren har haft med i eurovision genom åren har jag nästan ingen koll på längre, men det har varit med visst varierande resultat som Thomas låtar har placerat sig. I år kan det nog gå ganska bra för Thomas och Cypens Hovig, låten Gravity ligger på top tio enligt fansens och pressens interna tippning.

Robin Bengtsson kom i en elegant vit kostym och uppträder som lugnet själv, inga nerver i sikte med andra ord, i sådana fall håller han masken mycket bra. Det känns tryggt i år, så skulle man kunna sammanfatta det.

Favoriterna Italien och Bulgarien fick vi inte många ord med. Francesco bara spurtade förbi oss och en snabb hälsningsfras var allt vi fick av den unge Kristian som ju även är den första artisten i eurovision som är född på 00-talet. Sist men absolut inte minst gjorde Protugals Salvador Sobral entré. Hans Amar Pelos Dois har verkligen seglat upp som en allvarlig utmanare till Italien. Fanfavorit eller inte, Protugal kommer kanske få sin allra bästa placering någonsin. Alma Lucas sjätteplats med den mycket protugisiskklingande och rytmiska låten Se Eu Te Pudesse Abraçar från 1996 som bästa placering för landet borde vara ett minne blott på söndag.

FIlmen från röda mattan kommer på onsdag i Kiev Express på YouTube.

Missa inte heller vårt Kiev-album på facebook: https://www.facebook.com/pg/MelodifestivalklubbenOGAESweden/photos/?tab=album&album_id=751485728345608

Efter välbehövlig paus på en trevlig lokal uteservering drog vi vidare mot Euroclub för att kolla in invigningspartyt. Lite oklart om vissa artister redan lämnat klubben, men vi fick i alla fall se några mycket bra framträdanden av bl.a. Robin Bengtsson, Isiah, Nathan Trent och Lindita Halimi. Under kvällen letade vi fram några medlemmar från klubben som fick ge sin syn på tisdagens semifinal. De flesta var överens om att Sverige, Azerbadjan, Australien, Portugal och Armenien har säkra finalplatser, men i övrigt spretade åsikterna ganska mycket. Hela inspelningen från panelen finns upplagd på Youtube för den som vill höra hur resonemangen gick.

Eurovision i Kiev börjar ta sig, det här kommer bli bra! Just nu pågår eftermiddagens repetiton av första semifinalen, vi sitter och kollar på den från presscentrets fanzon och är mycket förväntansfulla, just i detta nu har vår alldeles egna Robin Bengtsson satt eurovision i rullning… och jag kan avslöja att det ser mycket, mycket bra ut. Till och med jag som inte gillar låten börjar bli något frälst.

Genrepshälsningar från International Exhibition Cener

 

Kommentera