Melodifestivalens scen 2016

Melodifestivalklubben fick, tillsammans med övriga intresserade representanter för pressen, under onsdagen en visning av årets scen som var under full uppbyggnad. Vi fick också en ordentlig pratstund med scenograferna bakom skapelsen, Frida Arvidsson och Viktor Brattström. Och trots att ett av de första intrycken av scenen var att den kändes liten så verkar den mycket lovande.

Själva scengolvet har formen av en kvartscirkel, med spetsen vänd inåt och den rundade delen ut mot publiken. Detta medför att det inte finns en bakre vägg utan två som möts i en vinkel längst in på scenen, något som oundvikligen leder tankarna till scenen i Köpenhamn 2014.

Längs med hela den rundade framkanten av scenen löper en specialbyggd rälskamera, och direkt där bakom finner vi den första raden med publikplatser, som också dessa är uppställda längs med scenens kurvatur. Publiken ser ut att komma ovanligt nära de som uppträder på scenen, vilket borgar för ett intimt intryck.

De två bakre väggarna är uppbyggda av två sorters kuber, som står staplade på varandra i något som ser ut som ett lagom kaotiskt mönster. Kuberna på den högra bakväggen, sett från publikplats, har alla LED-matriser på sig och är till för att visa videoeffekter. På den vänstra sidan återfinns några likadana kuber, men där är de flesta kuberna mer genomskinliga med LED-stripes längs med kanterna. Detta medför att bakgrunden kommer att se helt annorlunda ut beroende på vilken vinkel artisten filmas ifrån.

I år finns det ingen catwalk, utan den enda användbara ytan utöver själva scenen är en liten puck en bit ut i publiken. Den är dock inte direkt kopplad till scenen, så gissningsvis kommer den huvudsakligen att användas av programledarna, samt av någon enstaka artist som väljer att genomföra hela sitt nummer därifrån. Att någon artist springer ut och gör delar av sitt nummer från pucken verkar osannolikt.

Det mest spännande med årets scen är dock placeringen av green room. Det har i år placerats i direkt anslutning till scenen, till vänster om densamma, men fyra meter upp i luften. Artisterna som sitter där kommer att ha bra utsikt över både det som händer på scenen och över publiken. En trappa leder direkt från green room till scenen. De båda scenograferna beskriver det som att hela green room kommer att se ut som att det svävar när ljuset i lokalen är släckt. Ytan är möblerad så att artisterna kommer att sitta med ryggen mot parkettpubliken. Räkna alltså med mycket publikbakgrunder när artister intervjuas eller filmas.

Sammanfattningsvis verkar det som att årets scenbygge har potential att bli ett av de absolut snyggaste genom tiderna. Om så också blir fallet vet vi bättre i morgon när vi får se de första repetitionerna från scenen.

Kommentera