Foto: Lars-Kristan Stensrud

Vid presskonferensen före Jul lanserades årets Melodifestival som ”de återvändarnas och revanschsugnas år”. Här finns en uppsjö av artister, låtskrivare och programledare som deltar för tredje gången, eller som finns i konstellationer om tre. För vem blir det 3e gången gillt? Stämmer det att alla goda ting är tre, när det gäller att tävla med 3-minuters låtar?
Det kan förstås även hända triss i olyckor. Efter att Charlottes tredje inhopp som programledare stoppades innan det ens blivit av, och diskningen av ”Himmel för Två”, vem – eller vad – står näst på tur? ( Obs. Rubriken ovan sattes redan för en vecka sedan och syftar inte på något sätt till reklambråket!)

Unga och ”gamla” veteraner

Än så länge får Anna Book nöja sig med de tre tidigare framträdanden i Melodifestivalen. Denna vecka hoppas David Lindgren också gå direkt till final för tredje gången på lika många försök, ett mål han delar med After Dark och Molly Sandén senare i februari. En annan artist som deltar för tredje gången – blott 19 år gammal – är Oscar Zia. En potentiell framtidsvinnare, dock troligen inte i år.

Det är inte så vanligt med trios i tävlingen. I årets upplaga gör vi dock bekantskap med SMILO, en ombildad Dolly Style samt nu i vecka en veteran ”supergroup” bestående av Nilsson, Isaksson och Svenningsson. Vilken av dessa drar det längsta strået?

Hitmakarna

När det gäller låtskrivarna undrar man om de näst intill helgonförklarade (Kempe, Boström, G:son) sjunger på sista versen – säkert inte! – för tillsammans bidrar de med endast 2 av de 27 låtarna som till slut (?) godkändes att delta. Generationsskifte alltså. Förra årets Eurovisionvinnare Deb, Hård af Segerstad och Deb har med 4 låtar, av vilka två är lågoddsare i Malmö. Med ”Don’t Worry” redan i finalen lär de dominera även 2016. Och även om traditionell schlager har efterhand försvunnit från Melodifestivalen, kunde vi fram till i torsdags placera åtminstone tre av årets låtar i denna fack.

Var ska vi annars leta efter signifikativa 3-tal? I startordningen? Det är inte ofta ”Melodi nummer 3” utropas när deltävlingarnas resultat tillkännages. Och det blev inget trendbrott nu i Göteborg heller. Detta hindrar dock inte Molly P H i Malmö och Martin Stenmarck i Gävle från att vara bland favoriterna trots detta utgångsläge.

Programledarna

Programledarna då? Om vi räknar bort höstens 60års jubileum var Petras gästspel i Göteborg hennes tredje insats i MF eller ESC sammanhang, och för tankarna redan nu till vad som komma ska i maj. Gina Dirawi har fått ankarrollen ännu en gång. Vid debuten 2012 som en av tre ledare funkade inte samspelet till fyllest (knappast hennes fel) men året därpå blev hon den klippa en ovan Danny kunde luta sig mot. I och med årets turné håller Gina med råge rekordet i antal direktsändningar. Hon utstrålar en oerhörd lugn och rutin för sin ålder. Undertecknad verkligen unnar henne chansen att leda Eurovision i en snar framtid!

Stor tack till Göteborgs reportergäng, som har överlämnat stafettpinnen till trion i Malmö. Jimmy Wallin och Lars-Kristian Stensrud ansluter under veckan. Glöm inte att kolla Bloggen, Nyhetssidan, Facebook och Instagram under veckan. Mycket nöje!

Kommentera