En forskningsstudie har nyligen kartlagt vilka företeelser som svenskarna samlas kring. På första platsen kommer födelsedagar, Midsommar ligger tvåa och på tredje plats återfinns… jo, Melodifestivalen!
Men hallå där Sverige! Vad hände med Julen? Jag blir påmind om presskonferensen som Beatles höll på Heathrow för 50 år sedan när de kommit hem från sin första Amerikaturné. Det var då John Lennon fällde de bevingade orden ”We are bigger than Jesus”.

Nya rekord
Det är inte utan att man tvivlar på undersökningsmetodiken. Kan en tävling i popmusik verkligen engagera mer i svenska stugor än familjehögtider som Julen? Hur som helst, en stolt Gina kunde konstatera att fler röster registreras i årets deltävlingar än i Riksdagsvalen!

Och visst har deltävlingen nr 2 engagerat stort här i Malmö! Vi har förskonats från skandaler och tekniska missöden (förutom med vår egen hemsida!) och har kunnat fokusera på det artistiska. Charlotte Perelli bjöd verkligen på sig själv och vi har sett en rad riktigt snygga nummer. Från början var jag tveksam till startordningen med två manliga solister efter varandra, följd av tre av tjejerna, men låtarnas särart gjorde att man inte tänkte på det. Man har upplevt sämre balans i många ESC finaler.

Får duellera
Isas ”I Will Wait” låg lägst i odds ända sedan artisterna presenterades före Jul. Hennes powerballad känns klippt och skuren för ”Eurovision” men har inte nått Solna ännu. Molly, förra årets andra debutant, får också gå en kvalrunda till för att ta sig till final. När veckan började hade ingen räknat med Wictorias framfart, medan David Lindgrens rutin gav honom en hattrick i direkt finalplatser.

image

Vann rätt låt då? Denna eviga fråga berörs i årets officiella programblad under rubriken ”Svenskarna röstar så fel..”. En panel bestående av Melodifestivalklubbens medlemmar diskuterar sin relation till tävlingen. Rolig läsning! Temat tas upp igen idag av kvällspressen, men en sak är säker. Det har skett ett trendbrott som vi kunde skönja redan 2015. Röstresultatet speglar allt oftare utslaget från de publikundersökningarna som klubben utför efter fredagens genrep. Efter två deltävlingar i år ligger ”Publikundersökning” på 2:a plats i vår interna ”Gissa Resultat” tävling. Fredagskvällens publik är kanske trots allt de som verkligen röstar när det gäller?

Nya sätt att rapportera
Vårt team i Göteborg skrev om förra veckans produktionsmässiga fullträff för SVT. Malmötävlingen höll samma klass. Men även vi i reportergängen strävar efter att höja kvalitén i det vi gör. Under veckan har vi testat sätt att arbeta som är nya för några av oss, och har lyckats bygga upp ett lager med filmklipp och artiklar i bloggen, spelat in artistintervjuer och även experimenterat med att intervjua en förväntansfull publik på väg in till arenan. Så det är bara att ta för er av alla inlägg på hemsidan och i bloggen! Det finns fler bloggare i pressrummet för varje år som går och det är viktigt att klubben syns! Där kan alla medlemmar hjälpa genom att kolla vad vi lägger upp, ”gilla” och sprida i olika sociala medier.

För att avrunda kan nämnas att i en annan studie har Malmö utsetts till Sveriges gladaste stad och den 7e gladaste i Europa!(källa: The Local, Sweden). Men gladast av alla när hon vaknade idag var trots allt Molly Pettersson Hammar. Hon fällde också en av veckans bästa repliker i klubbens Eftersnack i natt : ”Halmstad? Om tre veckor? Är jag ledig då?” (Se Bloggen.)

Bilden ovan illustrerar hur cirkusen lämnar Malmö för Norrköping. Nästa veckas reporterteam består av Gilla Almroth, Alexander Borodin och Jenny Wallhoff. Vi önskar dem all framgång och lycka med uppdraget!

Kommentera