Melodifestivalen artistpresskonferens torsdag Saraha

SaRaha för in afrikanska rytmer och nu för första gången Swahili i Melodifestivalen. Det här kommer att bli ett bidrag som kommer att få folk att dansa. Samtidigt lär det bli många som kommer att bli förvånande att se ett sådant här inslag i Melodifestivalen.

SaRahas framträdande satt mer eller mindre redan i de första repen. Dansarna är välsynkade och hon tog bildvinklarna bra. Det hela går fram bra på TV. SaRaha verkar van att jobba med kameror. Vi som är reportrar på klubben är positivt överraskade och tycker att det här känns nytt och fräscht.

Hur tyckte du själv att det gick?
– Det kändes bra och vi har grunden, nu det är bara smådetaljer kvar att slipa. Ska jag ha handen åt höger eller vänster i det danssteget så att säga, säger SaRaha till Melodifestivalklubben när vi träffar henne direkt efter de första repen.

SaRaha har redan en karriär i Tanzania och är därför redan självsäker som artist.
– Jag är van att vara med i tv-shower, i Tanzania så det här känns inte nytt för mig.

Vad kan du säga om ditt framträdande?
– Det är ju en ”glittrifierad” version av min egen musikstil. Det är inspirerat från östafrikanskt och tanzaniskt. Med mig på scen har jag fantastiska dansare som jag är mycket nöjd med och de kör en fusion på olika typer av afrikanska danser, förklarar SaRaha.

Arash har ju varit inblandad i ditt bidrag, hur mycket Arash är det här?
– Framförallt är det jag och Anders Wrethof som har gjort låten. Arash har varit delaktig i själva produktionsbiten. Det här är min egen musik men väldigt mycket anpassad och för det här sammanhanget.

Titeln “Kizunguzungu” är en av de svårare titlarna i Melodifestivalhistorien. Det betyder yrsel, men hela sammanhanget med raderna på Swahili är hämtat från en barnramsa som signalerar att det är dags att dansa i den tanzaniska kulturen. Det är en kaxig kärlekslåt men själva sticket betyder “de små små ankorna badar”.

SaRaha har ändå en relation till Melodifestivalen eftersom hon har delat sin uppväxt mellan Sverige och Tanzania.
– Jag har försökt följa Melodifestivalen de år när jag har varit i Sverige. Min favorit är Nanne Grönvalls ”Avundsjuk”.

Har du skickat in en låt tidigare till Melodifestivalen?

– Nej, vi gjorde det här bidraget och skickade in och det kom med, säger SaRaha.

Då hade du tur?
-Både och men kanske att jag är skicklig också, konstaterar SaRaha.

Att vara med i Melodifestivalen har varit jätteroligt hittills tycker SaRaha. Som tycker att Norrköping verkar vara en trevlig stad.
– Det här är min andra gång i Norrköping. Det är mycket snö just nu, det ser fint ut, men jag har ju inte hunnit se så mycket av staden, för jag har ju så fullt upp med alla förberedelser, men det verkar vara trevligt i alla fall.

Du kanske redan nu tänker att du vill vara med i Melodifestivalen igen?
– Det får vi se efter lördag hur jag känner mig, säger SaRaha till Melodifestivalklubben.

SaRaha heter egentligen Sara Larsson och hoppas nu att hennes Melodifestivalmedverkan ska ge henne en karriär i Sverige förutom den hon redan har i Tanzania.

Tips, lyssna på SaRahas musik på t.ex. Spotify: https://open.spotify.com/artist/5So3Ot8FgnAlkz4v02elso

Hennes stora hit “Mbela Kiza” var en stor hit i Tanzania och låg även på Svensktoppen. Där hör man SaRahas sound – som ändå är ganska likt i soundet vi kommer att få höra på lördag.

Kommentera