Lisa Ajax intervjuas av Melodifestivalklubben

Lisa Ajax tävlar med ett dramatiskt bidrag med orientalisk touch. Hon berättar för Melodifestivalklubben om hur hon började sin musikbana i Helges all stars i Gävle. Hon minns sin tid i idol och vad som hände därefter. Sedan i höstas har hennes fokus legat på Melodifestivalen.

Melodifestivalklubben träffar Lisa utanför artistlogerna en trappa upp från scenen i Himmelstalundshallen.

Lisa har en tallrik med jordgubbar och chokladbollar med sig. Hon passar på att äta lite mellan repetitionerna.

Vad har du gjort efter idol?
– Jag hade min turné efter finalen i Idol 2014 och sedan blev det min egna turné från januari till maj, 2015. Under sommaren har jag också varit ute och gigat runt om i Sverige. Sedan släppte jag min singel, Blue eyed girl, i september. Efter det har det varit fokus på Melodifestivalen, säger Lisa Ajax till Melodifestivalklubben.

Vad bär du med dig för minne från Idol?
– Det var då jag växte som mest som artist. När jag tittar tillbaka på min första audition var jag så himla osäker och jag mådde inte så bra. Då tänkte jag inte på det, då var jag mitt uppe i det. Men nu när jag mår mycket bättre, känner jag mig mer trygg i mej själv. Nu spelar det ingen roll vad folk säger om mig. Jag vet vem jag är. Det jag sökte då var bekräftelse, från andra människor. Men jag fick mycket stöd av produktionen. Jag är så glad att det till slut blev till det bättre. Det är verkligen det viktigaste jag tar med mig från den resan. Att jag faktiskt växte så pass mycket som person som jag gjorde. Det fortsätter ju även efter.

Vad ser du för likheter och skillnader mellan Idol och Melodifestivalen?
-Det är ändå ganska lika. Det är ganska mycket fokus på artisterna i Idol och det är mycket fokus på artisterna i Melodifestivalen också. Idol höll på i en lång period, tre månader och det var väldigt intensivt. Men det här är ännu mer intensivt, under en vecka, då allting ska sitta. Den här gången är det mer seriöst, för nu är jag artisten Lisa Ajax och jag vill visa vem jag är som artist. Under Idol sjöng man covers men nu ska jag stå för min egen musik, säger Lisa

Sedan du fick veta i höstas att du skulle vara med, hur mycket har du jobbat med det här?
– Jag har övat jättemycket på låten. Men hade jag haft koreografi hade det varit ännu mer rep tidigare. Men ändå, vi började innan jul, berättar hon.

Vi har läst att du varit med i Helges all stars, kan du berätta vad det är?
– Helges all stars är en sångstudio i Gävle som har en tävling varje år, jag var med i den tävlingen när jag var tio år. Jag tävlade och gick till final. Då fick jag frågan om jag ville komma upp till Gävle någon gång och vara med på en spelning där. De är ute och gigar på olika företagsfester och liknande. Efter att jag kom med i Helges all stars var jag uppe i Gävle varje helg typ. Det var jättemycket med det, det var kul. Det blev lite som mitt andra hem, minns Lisa.

Var det så din artistkarriär började?
– Ja, det kan man säga, svarar Lisa. Det var då man fick känna på hur det verkligen var, att vara artist, att det inte var så glamouröst liksom. Vi var verkligen amatörer, typ längst ner på listan. Så man har fått uppleva hur det är. Det är inte jätteglamouröst, som folk tror.

Är det fler artister som kommit från Helges all stars?
Ja, Molly Sandén, Zarah Larsson och Alice Svensson har varit med där. Jag har fått musikkompisar där, verkligen vänner för livet. Vi var som en liten familj där. Det var så underbart, säger Lisa.

Du var med i lilla Melodifestivalen 2012, har din dröm varit att vara med i stora Melodifestivalen efter det?
– Det har alltid varit min stora dröm att vara med i idol. Så Melodifestivalen har ju inte varit min dröm, riktigt. Men jag vill stå på scen så mycket som möjligt och visa upp mig. Så jag känner att det här är verkligen ett bra forum. Det är flera som tittar och det är en bredare publik.

Vad är det sista du gör innan du går upp på scenen?
– Jag andas och tänker att jag ska njuta. Jag tänker att jag ska leverera en låt och visa vem jag är som artist och försöker andas och vara lugn, säger Lisa.

Vad brukar du tänka på när du står på scenen?
– Mmmm…jag får ju tankar såhär…shit , nu måste det sitta, svarar Lisa. Nu jäklar ska jag visa vad jag kan. Men sådana tankar försöker jag mota bort. Det är bara att gå in i mig själv och bara njuta och ha kul. Jag vill gå in i mig själv och sjunga. Det är det jag älskar.

En del har scenskräck, är det något du känner av?
– Jag har ingen scenskräck. Jag blir verkligen sådär att jag vill visa upp mig, vad jag kan, fortsätter hon. Man måste gå in i sig själv lite, tror jag. Speciellt när det är tv, det är skillnad på om det är ett gig. Då är det inte samma nervositet och då är det lättare att njuta. Här är det många som tittar så då gäller det att fokusera mer.

Berätta om din låt
– Det är en kärlekslåt, svarar Lisa. Den är väldigt dramatiskt, My hearts wants me dead. Det låter ju jättedramatiskt, allvarligt, men den är varm och positiv, den handlar om att vara sådär jättekär. Man känner för mycket. Inte att man brister, men det är för mycket känslor nästan. Låten är mystisk och lite orientalisk.

Vad kan du säga mer om det intressanta bidraget, hur det blivit utformat?
– Det är min koreograf som satt ihop dansarna och hela numret, berättar Lisa.

Har du fått ge input?
– Jag hade ingenting att säga, för jag tyckte redan det var så himla bra. Dans är ju inte min grej, menar Lisa.

Vad betyder det där, hur det ser ut på scenen med dansen och så?
– Dansen är dramatisk. Det är väldigt hårt och jag blir lugnet i stormen, med mjukare rörelser kan man säga. Det blir en cool kontrast. Det kanske är det så man känner när man är kär. D Men jag vet inte hur det gick till när numret blev till. När jag kom dit, körde vi igenom numret. Jag tycker i alla fall att det är coolt. Det är lite nytt.

Hur känner du att gå in och tävla, både som debutant och favorit i Melodifestivalen?
– Jag tänker inte så mycket på det. För mig är det bara en kul grej att göra och jag är supertaggad, säger hon. Jag tänker inte på att jag är en favorit. För det är ju ingen som har hört låten innan. Jag ska bara gå in och leverera låten och hoppas att jag fortfarande är en favorit efter det.

Kommentera