Mitt i allt ståhej kring Melodifestivalen pågår det ju andra uttagningar runtom i Europa. Ikväll är det Ukrainas tur att få fram en vinnare. Efter ett års frånvaro har de nu en final med många kända namn och intressanta bidrag. Fansens stora favorit är gruppen NuAngels.

Gruppen NuAngels (fd. NeAngely) medverkar har rönt stort intresse och är en av storfavoriterna ikväll. Bidraget ”Higher” är skrivet av Alexander Bard, Andreas Öhrn och Chris Wahle. Låten har producerats i Gravitonas studio i Stockholm. Det här är ett riktigt bra bidrag som om det vinner ikväll kan gå långt i Eurovision.

Gruppen har medverkat tre gånger tidigare i den ukrainska uttagningen och tack vare detta skapat sig en internationell fanbase hos Eurovisionfans. De har blivit kända för sitt androgyna framtonande som till och med fått många att undra över om de verkligen är kvinnor eller ej.

Melodifestivalklubben träffade gruppen i studion tidigare i vintras under produktionen av deras bidrag. De hade två intensiva dagar i Stockholm. Det var Slava och Viktorias första besök i Stockholm. Men de fick tid att promenera i Hagaparken och inte minst besöka ABBA-museet. Det visar sig att ABBA är deras stora idoler och att de älskar svensk musik i allmänhet. Det är en stor ära för dem att få arbeta med Alexander Bard, säger de.

De drömmer nu om att få komma tillbaka till Stockholm i maj för Eurovision 2016.

De inser att det kan vara en nackdel att komma från Ukraina om man önskar sig en internationell karriär, berättar de för Melodifestivalklubben.
– Tyvärr är det många som fortfarande är fördomsfulla om de får veta att något är från Ukraina eller östra Europa. Trots Ukrainas framgångar i Eurovision så tror fortfarande många runtom i Europa att vi inte kan göra bra musik. Förhoppningen är att ett genomslag i Eurovision skulle kunna ge en boost åt en internationell karriär, säger NuAngels till Melodifestivalklubben. Vi hoppas att ni i Sverige gillar vår låt och att om vi vinner i Ukraina och kommer tillbaka till Stockholm i maj. Får support och kärlek från er härliga Eurovisionfans i den svenska klubben.

– Vi tror att om vår låt ”Higher” skulle spelas i svensk radio skulle det bli en hit. När folk sedan undrar vad det här är för en låt och inser att vi är från Ukraina så skulle folk utbrista, oj, kan det vara sant! säger NuAngel.

Tjejerna har en gedigen musikbakgrund och är klassiskt skolade på musikhögskolor i Ukraina. Men det är tuft att vara artist i hela världen egentligen just nu.

NuAngel som vanliga tjejer, till vänster och höger om Melodifestivalklubbens vice ordförande. Under deras första Stockholmsbesök.

NuAngel som vanliga tjejer, till vänster och höger om Melodifestivalklubbens vice ordförande. Under deras första Stockholmsbesök.

Situationen i Ukraina är dessvärre fortsatt svår, även om svensk media har slutat rapportera om detta.  Så det är med stor glädje och mot alla odds vi får ett svenskt bidrag i Eurovision i Stockholm. Det statliga ukrainska tv-bolaget har fått sponsring från kommersiella aktörer för att kunna genomföra tävlingen. Vi hoppas på fair-play i årets uttagning. Trots detta är det en storsatsning som görs; Ruslana, Verka Serduchka m.fl.  sitter i expertjuryn. Det är några av Ukrainas största artister och låtarna håller god kvalité, tycker många fans.

Läs mer och lyssna på alla bidragen i Ukrainas final ikväll på: www.eurovision.tv
Klockan 18.00 är det live-streaming.

Här är NuAngels hälsning till fansen i Sverige.

Kommentera