Vi träffade Eclipse på presskonferensen i arenan på torsdagen. De verkade taggade och svarade glatt på våra frågor. De svarade alla fyra på frågorna, där det var någon specifik som svarade så framgår det i texten.

Vi berömde dem för deras riviga invigningsnummer på den första repetitionen och frågade hur det känns att vara med i Melodifestivalen.

– Det är jättekul, nu när det är på riktigt liksom, svarar grabbarna i Eclipse. De tycker det är skönt, det har varit mycket snack, det har inte hänt något, men nu börjar det ta fart. Folk har skrämt upp dem i flera månader. De har undrat om de inte får spela snart.

Om vi säger David Coverdale och mikrofonstativ, vad säger ni då?

Grabbarna skrattar och sångaren Eric Mårtensson svarar: – David Coverdale är världens bästa sångare och att ens bli jämförd med David Coverdales stativrörelser är en hyllning. Det är en ära.

Ni som spelar instrument, hur är det att det spelas playback, men ni ska se ut som ni spelar på riktigt?

– Det är inte alls konstigt, svarar musikerna. Vi har sedan vi vart små, stått och mimat framför spegeln. Så det är mer att fokusera på showen och skruva upp volymen högt i lurarna. Det är kul, för det finns mycket utrymme för jävelskap och skådespel. Det är väldigt roligt och man hör inte om man spelar fel. Skulle det vara live, skulle det här bandet leverera mer. Det här är real deal musiker.

Har ni alltid haft den här uppsättningen av medlemmar?

– Nej, det har vi inte, säger sångaren Eric. Vi har bytt litegrann. Det var jag och Magnus, som kom först. Philip är jätteny, rykande ur ugnen. Det här är hans första stora spelning med oss, förutom en i december.

Hur kom ni på idén att söka till Melodifestivalen?

– Det gjorde vi inte, det var Melodifestivalen som sökte oss. På den vägen är det. Vi hade ingen tanke på det.

Ni skickade inte in något bidrag?

– Nej, vi sökte inte alls. Men vi skickade in låten sedan när de sagt att de ville ha ett bra rockband med. Det är en egen låt, den är inte alls komponerad till Melodifestivalen. Det var en och en halv vecka innan vi skulle åka på Europaturné, så vi hade inte en chans att skriva en ny låt. Det var bara att leta i banken, det är det här vi har, sa vi.

Då hade de hört talas om er?

– Ja, de hade haft ögonen på oss. Sedan har vi turnerat jättemycket nu under några år. Låten gick igenom i juryn, naturligtvis. Under turnén fick vi frågan om vi fortfarande var på, för er låt ligger jävligt bra till. Det var jättekul. Sedan kom meddelandet om att vi var med.

 

Vem är er största konkurrent, tror ni?

– Alla! Det är ett bra startfält. På papperet är vi körda, tänk om det skulle vara 27 hårdrockslåtar och en poplåt. Skulle poppubliken titta på det då? Nej, de skulle skita fullständigt i det. Grejen med Melodifestivalen är att våran publik och de som gillar det vi gör, tittar nog inte. Men de är medvetna om att vi är med.

Men nu kanske ni får en bredare publik, det är ju ett brett program.

– Ja, det var vår förhoppning när vi tackade ja. Jag tror det kan gå och oavsett blir det bra. Vi är autentiska och det är en autentisk låt. Vi har inte försökt vara med här, vi har inte försökt skriva en hit. Vi har inte försökt att vara några andra än de vi är. Det känns bra. Även om vi kommer sist, så har vi ändå gjort vår grej. Då har vi inte sålt oss, vi har inte försökt anpassa oss efter någonting. För oss är det en vinst. Vi har redan vunnit, vi är redan etta av det här.

 

Kommentera