Det blev som väntat Frans som tog hem segern i Melodifestivalen 2016. Men det blev inte en jordskredsseger. Tvärtom var det ganska jämn fördelning bland tittarrösterna. Den internationella juryn gav Oscar Zia högst men Frans var en god tvåa och det skilde bara ett poäng. Så Frans tycks gå hem även utomlands – vilket talar emot vad visa experter sa i förväg.

Vi har återigen fått en vinnare som vi kan vara stolta över. Christer Björkman säger efter sändningen att vi nu har fått ett nummer som är totala motsatsen till vad många andra länder skickar i år – med bombastiska nummer. Sverige kommer att stå ut i Globen – där det dessutom är en mer intimare scen än på Friends arena och det kommer därför göra sig ännu bättre i Eurovision.

Skrällar var att Samir & Victor inte fick mer tittarröster och nu alltså slutade på sista plats. Efteråt i greenroom var i alla fall stämningen god och artisterna var lättade och glada. Nu är det efterfest som gäller och på måndag börjar arbetsveckor med jobb i studios och med nya spelningar.

Kvällen blev en succé – och SVT har fått ett nytt röstningsrekord med 12 642 275 röster! Ja ni läste rätt 12 miljoner! Det finns många telefoner och användarkonton i Sverige!

Så här är det slutgiltiga resultatet:

1. Frans – If I Were Sorry -156p
2. Oscar Zia – Human – 132p
3. Ace Wilder – Don’t Worry – 118p
4. Wiktoria – Save Me – 114p
5. Robin Bengtsson – Constellation Prize – 83p
6. Molly Sandén – Youniverse – 76p
7. Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead – 56p
8. Panetoz – Håll om mig hårt – 53p
9. SaRaha – Kizunguzungu – 47p
10. Boris René – Put Your Love on Me – 41p
11. David Lindgren – We are Your Tomorrow – 39p
12. Samir & Viktor – Bada nakna – 31p

Kommentera