Sanja ZAA från Serbien i Eurovision 2016,

Sanja Zaa sprudlar av energi och har förmågan att lyckas charma alla hon möter med en gång. På det kommer hon att komma långt. Melodifestivalklubben träffade henne för en tid sedan i Riga och fick då en pratstund.

Hör hela intervjun här, på engelska:
Interview with Sanja ZAA from Serbia, (audio) In English:

I Serbien refererar man till Sanja Zaa som en ”Serbisk dröm”, så säger i alla fall promotionmaterialet – men det är ett uttryck hon själv inte var bekant med när Melodifestivalklubben träffade henne. Det här var en av de allra första intervjuerna hon gjorde utomlands inför årets Eurovision – så hon hade inte hunnit synka sig enligt PR maskineriets standardiserade svar – charmigt. Det gör bara att man uppskattar Sanja ännu mer. Men när hon får tänka efter förstår hon varför man kallar henne så. Hon är en ung tjej som genom sin talang på kort tid lyckats förverkliga sina drömmar och nu ska hon alltså representera Serbien i Eurovision. Liksom i Sverige så är ju Eurovision stort i Serbien.

– Men jag försöker att inte ha några speciella förväntningar – då blir man bara besviken. Jag går in helt för att vara en bra representant för mitt land och göra mitt bästa, säger Sanja. Jag är ju stolt och jag känner att jag har ett mycket stort stöd från folk i Serbien och mina vänner förstås.

Sanja gillar Aretha Franklin och inte minst Beyoncé – något som hon visade prov på under Eurovisionparty i Riga nyligen där hon plötsligt till publikens förvåning började köra Beyoncés ”Crazy in Love”. Det sticker kanske av lite mot hennes Eurovisionbidrag ”Goodbye” (Shelter) – som egentligen är en ganska tung låt;

–  Sången tacklar ganska svåra problem men det slutar ändå hoppfullt, säger Sanja.

image image

Eurovisonfansen i Riga kanske inte blev jätteimponerade att höra Beyoncé – istället för schlager – men hon är ju så chamig så hon blir snabbt förlåten och Sanja imponerar desto mer när hon sjunger med sina höga toner, ja hon sjunger opera, hon är klassiskt skolad och har gått i träning hos en operadiva.

Sanja är väldigt språkbegåvad visar det sig.

Du kan arabiska?
– Jag jag är mycket intresserad av arabisk historia och kultur och nu pluggar jag språket, och säger sedan några ord på flytande arabiska. Jag vill lära mig så många språk som jag bara kan – jag lär mig snabbt, jag kan även spanska, italienska, portugisiska och så engelska förstås. Så ja, jag är intresserad av språk.

En riktig modern europé – en EU-visionärs våta dröm, kan man tänka sig. Fast just det,  Serbien är ju inte med i EU än så länge – men snart kanske – om det nu är EU som är Europas framtid. Men det finns hopp: Likt sin konkurrent IVAN, Belarus, Hovi Star, Israel – de blev snabbt väldigt goda vänner och så har vi ju ”Baltic boys” och alla andra unga i årets startfält – inte minst vår egen Frans – så är de representanter för ett nytt ungt Europa och årets devis #cometogether känns plötsligt så himla rätt – det här är ungdomarnas år och de står för energi och förändring i ett gränslöst Europa, på ett sätt som ingen sovande eller konfliktsökande politiker i något parlament klarar av att förmedla just nu.

(artikeln fortsätter nedanför)

image image image
Hinner du mer någonting mer än musiken och att lära språk, har du fler intressen?
– Jag studerade skådespeleri när jag var yngre, men jag gillar dans, och tränar afrobeat och jamaicansk dans. Jag gillar att läsa, jag gillar serier, mystery-böcker och filmer.

Vad inspirerar dig?
– Jag inspireras av min omgivning, mina vänner och familj och den energi jag får av dem. Men faktiskt vad som inspirerar mig allra mest är energin när jag får står på scen. Jag eftersträvar en synergi – med människor som ser mig när jag står på scen, säger Sanja.

Sanja Vučić ZAA startar som nummer 6 med bidraget Goodbye (Shelter) i den andra semifinalen av Eurovision 2016.

Hör hela intervjun här, på engelska:
Interview with Sanja ZAA from Serbia, (audio) In English:

 

Kommentera