Greta Salomé deltar i Eurovision för andra gången. I Baku för fyra år sedan nådde hon final med en duett med Jònsi. Nu står hon på egna ben fast hon har lånat från flera källor.

I Azerbadge…. Azerbai…. i Baku lärde hon tydligen några danssteg av Loreen som hon tagit med sig till Globen. När musiken kommer igång ser vi Greta i silhuett, sedan ovanifrån. Hon gör några moves stående på knä, de långa fransarna i klänningens ärmar sveper över golvet i en annan referens till ”Euphoria”.

Skuggor uppenbarar sig bakom, och Greta spyr vad som ser ut att vara vulkanisk aska, samtidigt som hon sjunger – nu det  är vad jag kallar för multi-tasking! Det kan symbolisera annat förstås, själen till exempel, eller dålig andedräkt som driver bort skuggorna, spöken vars röster hon hör. I sista genomgången kommer askan eller vad-det-nu-är från hjärtat eller magtrakten istället.

Influenser i musiken då? Jo, etnisk flöjt och stråkar, som hör till i en folksy upptempo låt som förmedlar mystik. Det har snackats Of Monsters and Men. På slutet går tankarna dock till Malmö och Anouk, då vi ser samma svävande fåglarna i kulissen.

AP6_1845 AP6_1834 AP6_1817 AP6_1842

Kommentera