Idag delar Giovanni och jag tid mellan presscentret och arenan, som vi fått tillgång till på nytt efter förmiddagens första repetition för resterande ”Big 5”, dvs Tyskland, Italien och Storbritannien. Själv skriver jag sparsamt om semi- #2, så länge det inte finns någon radikal förändring från onsdag och torsdag, men Giovanni kommer säkert att komplettera.

Efter en tidig lunch öppnar Lettland eftermiddagens program som slutar först närmare kl 22 ikväll! (Sista presskonferensen hålls 22:30.) Ingen ändringar i Justs nummer vad jag kan se, men Polens Michal har nu tagit på sig en lång mörkröd jacka med svarta epauletter, ett plagg som var populärt redan på Carnaby Street och King’s Road på 60-talet. Han går strumplös också. Rösten något ansträngt. Jag var säker på polsk avancemang i veckan. Är lite mindre säker nu.

Ivans nummer växer. Huvudparten mellan introt där han – naken – släpper vargarna fri, och slutet med bebisen, är faktiskt snygg. Han spelar alla instrument mig sig själv, ser hyfsat bra ut i sitt linne, och håller en stadig ögonkontakt. Idag har bebisen vargmärkningar i ansiktet så man ska fatta avsikten med detta till synes absurt tillägg. Vitryssland har faktiskt många grannar i samma semin. Kan Ivan skrälla och ta sig till final?

_AP66638

© Andres Putting (EBU)

Kaliopi var inte nöjd med repetitionen i veckan och det har ändrats en hel del. Färgsättningen är varmare, det kantiga mönstret i bakkulissen är borta. ”Dona” framförs nu med en konventionell uppställning med en 4-manna kör bakom till vänster och trummis till höger. Den svarta klänning har en vit del nedtill. Kaliopi fortfarande skriker ut sista höga hesa tonen med det gjorde inte så ont idag.  Men numret mår bättre för ändringarna.

Donny följer  ”Dona”. Vad har hänt med håret? Blond och krulligt. Vad har hänt med rösten? Aningen svajigt. Vad har hänt med balansen? Donny landar fel efter sin akrobatiska hopp.

Jag jämför låten och rösten med ”Sunlight” och Nicky. Det finns väldigt lite som skiljer dem åt i låttyp eller i rösten. De kunde mycket gärna ta varandras bidrag utan att någon skulle märka något. Donny har den något starkare röst, men Nicky en varmare utstrålning. Irlands staging är ljusare. Litauen experimenterar fortfarande. I andra gången idag försvann grafiken från scengolvet och Donny tog på sig en blå-svart randig jacka. OMG! Han går genom hela sin garderob. Vid tredje försöket hittar han något som passar, en vit jacka med dragkedjor och spänne.

Australien. Varför sitter Dami Im på en så hög avsats? Skrattsalvor från oss som följer den på TV:n när ett par studiomän lyfter ner henne. Till slut fixar man denna moment. Det är fortfarande synkfel i övrigt. När Dami pekar på sin touchscreen flyttas inte symbolerna dit hon vill, eller så förflyttas dem utan hon rör på dem. Giovanni tycker inte om Damis ”Mariah Carey moment” på slutet.

Kommentera