Vid dagens avslappnade presskonferens vid Hovet andades produktionsteamet en stor lugn inför veckan som vi alla längtat på. Petra trodde aldrig hon skulle få en chans till att bli programledare för Eurovision, Måns är smickrad att bli en i gänget, och Edward verkar ha mycket krut kvar i idéförrådet.

Producent Sven Stojanovic lovordade Petra och Måns för deras allsidighet. ”De kan dansa, sjunga, båda är erfarna programledare och båda är roliga.” Petra fick frågan om TV-publiken förväntar sig ännu mer efter succén i Malmö och London (ESCs 60års jubileum) men hon känner sig säker nu att hon inte står ensam på scen. ”Jag har mycket att bygga vidare på.” Det blir ingen Gaultier kreation denna gång, men Petra ser fram emot att bära dräkter med svensk design, bl a av Ida Lanto och Lars Wallin.

Måns hade blivit mer nervös utan tävlingserfarenheten från Wien, vilket han ändå om 50 år kommer rangera högre än årets prestation som programledare, hur det än går. Efter Stockholm sätter Måns som mål att bli en etablerad artist i Europa.

Edward af Sillén började skriva manus till Eurovision som 5-åring! Han har saknat stora shownummer på senare år, och till Stockholm har byggt på konceptet som blev så lyckat i Malmö. Han tackar särskilt Spanien 1995 som inspirationskälla. ”Det behövs flera glitzy numren. Och vi vill hylla Eurovision, ingen tycks har gjort det på riktigt innan.”

Edward förklarade att förberedelserna har pågått i mer än ett halvår. Förutom medförfattaren Daniel Réhn har Måns och Petra spanat på idéer, han får inspiration från gamla clips och inte minst från de tävlande låtar och artister. ”Så det kan mycket väl hända saker in i det sista.”

Till frågan om Petra vill leda även jubileumskonserten om ytterligare 60 år, så hon ”javisst. Jag kommer att vara där. Jag och Lyss Assia!”

DSC_0404

DSC_0410

DSC_0420DSC_0426

Kommentera