Den första semifinalen är avklarad och SVT:s inkörda och proffsiga team gjorde att sändningen flöt på utan några märkbara missöden.  I detta starka startfält så kanske det egentligen inte bjöds på några stora skrällar – förutom att Grekland nu för första gången sedan semifinaler infördes inte är i final. Många är nog besvikna över personliga favoriter som nu inte har lyckats kvalificera sig i den hårda konkurrensen ikväll.

För första gången har nu Tjeckien lyckats kvalificera sig till final. Kroatien som i år återkom till tävlingen har fått mycket kritik på hemmaplan – bl.a. från Kroatiens kompositörsförbund för att inte enbart kroatiska låtskrivare gjort låten. På presskonferensen efteråt säger sångerskan Nina Kraljic – att den här finalplatsen är en känga till de på hemmaplan som kritiserat hennes bidrag i Eurovision.

Under presskonferensen ställer en ukrainsk journalist frågan till Rysslands Sergej Lazarev om verkligen homosexuella kommer att våga åka till Ryssland om Eurovision arrangeras där nästa år.

– Ni kan söka på Google och se att det finns gaybarer och discon i Ryssland. Det finns ett gayliv i Ryssland. Om vi får arrangera Eurovision så kommer det att ge ett stort stöd till HBTQ-communityt i mitt land. Vi har arrangerat Eurovision 2009 och det var lyckat och folk var glada och kände sig säkra. Vi har arrangerat andra stora evenemang utan problem. Vi vill verkligen arrangera det här i Ryssland för i vårt land älskar vi Eurovision. Man måste besöka Ryssland och uppleva oss på riktigt och inte bara höra om allt som sägs. Jag kan inte säga något om hur det går på lördag – men oavsett vilket så lovar jag att alla som kommer och besöker oss, i det fall då Ryssland skulle vinna, så kommer ju alla att kunna känna sig säkra, säger Sergej Lazarev på presskonferensen och får applåder från presskåren.

Tjeckens Gabriela får frågan om intresset för Eurovision nu kommer att öka i både Tjeckien och Slovakien tack vare finalplatsen. Hon menar att det är härligt att folket nu kanske börjar förstå vad Eurovision handlar om. Tjeckisk TV har sedan ifjol inlett ett förändringsarbete för att öka intresset för tävlingen i landet. Melodifestivalklubben intervjuade tidigare Tjeckiens Head of delegation om detta och den intervjun publiceras senare på bloggen.

Cypern säger rakt ut att de mest av allt vill ha en öl just nu. Och ja, det är på tiden att alla får åka iväg och festa på Euroclub nu!

De här länderna har nu gått till final i Eurovision Song Contest 2016 från den första semifinalen:

Azerbajdzjan
Ryssland
Nederländerna
Ungern
Kroatien
Österrike
Armenien
Tjeckien
Cypern
Malta

2016-05-10 23.36.00

Kommentera