Junior Eurovision har verkligen fört en kräftgång – länder hoppar av eller visar måttligt intresse av att vara med. Sverige avstod att vara med i fjol. Tittarsiffrorna har dalat och få har röstat. Formatet har varit kritiserat för att man utsätter unga barn för alltför hård stress i ett tävlingsmoment. Nu har EBU kommit fram till att en bra lösning på detta nu är att låta ännu yngre barn få delta.

EBU klämde in en presskonferens om Junior Eurovision mitt emellan de två genrepen av Eurovisionfinalen i förra veckan. Närvarade gjorde bland annat Jan-Ola Sand och representanter från tv-bolaget på Malta som arrangerar tävlingen senare i år. Fjolårets vinnare Destiny från Malta var också med.

EBU har länge funderat på hur Junior Eurovision kan utvecklas ytterligare. Att få länder är med och många hoppar av är ju ett dilemma. Trots detta vill man fortsätta att satsa på formatet. Dels för att det ses som viktigt att få unga intresserade av Eurovision och dels för att programmet ses som en viktig exprimenthubb för att testa olika ideér som sedan kan genomföras i den vanliga ”vuxen-tävlingen”. EBU bjöd in de länders tv-bolag både de som sänder och de som inte sänder till en workshop där olika idéer dryftades och diskuterades.

Tre huvudproblem uppmärksammades kring programformatet och lösningar på dessa har nu tagits fram:

  1. Att Junior Eurovision tidigare gick på bästa sändningstid på lördag när tv-bolagen helst vill sända något annat – dessutom gick programmet väldigt sent för många länders tidszoner. Därför har nu sändningstiden flyttats och kommer nu att gå på dagtid på söndagar mellan klockan 16.00-18.00. Detta är prime-time för barn. Junior Eurovisions primära målgrupp är 13-16 år och deras familjer.
  2. Åldern – man vill nå yngre – åldersgränsen flyttas från 10 år till 9 år och de som tävlar ska nu vara mellan 9-14 år
  3. Telefonomröstningen har inte fungerat i Junior Eurovision.Det har också varit ett alldeles för litet antal människor som har röstat. Barn och unga har inte råd att telefonrösta enligt EBU. Det kommer därför enbart att bli juryröster framöver. Varje land kommer att ha en barnjury respektive en vuxenjury som ger poäng.

Junior Eurovision Song Contest 2016 äger rum på flera platser samtidigt i Valletta på Malta en söndag i november.  Alla de olika platserna kopplas samman i tv-showen så att det blir en helhet. Däremot blir det nog mer splittrar för publiken på plats.

Mottot blir Embrace – och alla deltagare får välja ett motto som de kan omfamna. Destiny framförde sedan den nya temasången ”Embrace” på dagens presskonferens. Det har sagts att Sverige kommer att delta i Junior Eurovision igen i år. Vi får se om detta blir flipp eller flopp.

 

 

Kommentera