”Fyra år till!” Christer Björkman valde klubbmedlem Mikael Olofssons podcast för att avslöja hur hans engagemang i Melodifestivalen ser ut de närmaste åren. Det finns en tanke bakom. Redan för ett år sedan förklarade han i vår blogg att han inte nöjer sig förrän Sverige gått om Irland i antalet Eurovisionsegrar. Fyra år till ger viss andrum, han behöver inte jäkta. Men finns det bidrag som redan i år innehåller den där speciella Eurovisionfaktorn?

Vilka är de magiska ingredienserna i så fall? Starka budskap där grafiken blir en del av berättelsen som i Österrikes låt 2014 och Ukrainas ifjol? En innovativ koreografi som förstärker en säregen låt som i Loreens fall, en oemotståndlig melodi som sitter direkt som Fairy Tale och Heroes? Eller helt enkelt något nytt och fräscht från en okänd förmåga?

SVTs strategi är klar. Samtidigt som man vill visa upp en bredd för landets största TV-publik, är det hits som räknas. Efter förra årets succé med många segerkandidater i en jämn final har Melodifestivalen 2017 mycket att leva upp till. Och visst har man gått all in även i år!

Åtta av de återvändande artisterna har deltagit minst en gång sedan 2014. Och återvändare med meriter ser vi även bland låtskrivarna. Efter en timeout på hemmafronten är Thomas G:son tillbaka med 4 bidrag, två av dessa i sällskap med parhästen Peter Boström. G:son kan numera titulera sig Mesta Melodiskrivare. Ace Wilder gick vidare från Göteborg med hans 45e bidrag. Opus 46 och 47 öppnar veckans show i Malmö där han har parats ihop med storheter som Mariette och Pontare.

Överlag finns det spännande konstellationer artist-låtskrivare. G:son- Boström återförenas dock inte med Loreen, vars Statements kommer från stallet Deb/Hård af Segerstad, våra andra vinnande Eurovision hitmakare. För andra året i rad har The Family också skrivit åt Lisa Ajax.

Lisa går upp på scen i Malmö näst sist före debuterande Benjamin Ingrosso. Så det är kända ansikten som utgör en ”dubbelmacka” i denna deltävling, med oskrivna kort som står för fyllningen i mitten av startfältet. Återstår att se om Etzia, Allyawan och Hearts Align bjuder på något matnyttigt och smaskigt gott!

Eurovibbar har jag definitivt redan fått av Hold On! Kombination nytt ansikte/ stor röstresurs/bra närbilder/på sina ställen oväntade kompljud (eko från australiska bidrag?) gör att Loreen och övriga måste komma med något alldeles extra framöver!

Jimmy Nyberg Wallin och jag håller ställningarna första delen av veckan. Zara ansluter på fredag.

Kom ihåg att skicka fansens frågor (till artisterna) till oss via bloggen, och att lägga upp dina bästa bilder på Instagram i vår hashtag tävling. Priser till de bästa! Detaljerna hittar du på Melodifestivalklubbens hemsida.

Kommentera