Medan biljettkaos råder i Kiev, flyttar Melfestcirkusen 20 mil norrut från Malmö till Vida Arena i Växjö, där historia skrevs den 4 feb 2012 när Loreen började sitt segertåg. Mycket snö och -15 den veckan förbyts mot gråtrist 0-gradigt töväder om vi ska tro på prognosen. Men temperaturen höjs ännu mer till veckoslutet!

I Växjö sätts det dessutom ny rekord när det gäller åldersskillnad. I ena vågskålen hittar vi den första mellodeltagare född detta millennium och i den andra Owe Thörnqvist, som fyller 88 finalhelgen i Solna.

Till skillnad från veteraner som det har gått mindre bra för på senare år, kommer Owe till Växjö som debutant, åtminstone som artist. Och det har gått mer än 50 år sedan en av hans kompositioner kom med. Bland andra låtskrivare återfinns namn som Anderz Wrethov, som haft en stigande formkurva, med en topp 2016 då han var inblandad i tre av finalbidragen. Nu har han skrivit för och med Jasmine Kara, känd bl a från Let’s Dance och Körslaget.

Det har blivit en stark trend att artister är medskapare till låtar de själva tävlar med. Förutom Owe (egen komposition) och Jasmine, står Krista Siegfrids som en av upphovspersonerna till Snurra min jord, tillsammans med samma team bakom Faller, och även Bella & Filippas Crucified är till stor del en egen produkt. Ett annat samarbete vi är nyfikna på är det mellan de två Robin. Stjernberg har nämligen anslutit sig till succéduon från 2014 Kreuger och Pirouzpanah och skrivit åt namne Bengtsson, som får äran att inleda på lördag.

Efter att ha inlett i storstadsarenor kommer vi alltså till hallen med minst kapacitet av alla på touren. Malmös publik på 9700 byts ut mot 3700. Det blir intressant att se hur långt över parkettgolvet scenspetsen sträcker sig!

Vi försöker få en pratstund med samtliga artister. Men du kan påverka genom att mejla egna frågor till dina favoriter. Skriv då till reporter@melodifestivalklubben.se

Kommentera