Melfest 2017 glider mot sitt slutmål, kulmen på en turné som alltmer liknat en transportsträcka där TV-tittarna vecka ut och vecka in plikttroget tagit de formella besluten som högra makter redan gjort upp om. Med få undantag har svenska folket hållit sig till manuset, förhandstipsen har stämt för det mesta.

Noterbart är förstås att Loreen missade två chanser att ta sig till final. En stor besvikelse för många fans här och i Europa. Det hade varit väldigt intressant att få ett omdöme från lördagens internationella juryn. Och visst känns finalen fattigare utan avancerade Statements. I stället får vi ännu en i en lång rad manliga popsångare. Startfältet är inte så ensidigt som 2013 då Louise Hoffsten var enda kvinna på scen, men i årets final framförs endast 4 bidrag av kvinnliga solister.

Till skillnad från 2013 räknas 2-3 av dessa ha klar vinstchans. Ett problem med en 6-veckolång turné är dock att publiken kan hinna glömma bidrag från de tidiga deltävlingarna, t ex Ace och Mariette. Wiktoria kommer från sista delfinalen och har ett högre startnummer. Hur betydelsefullt är det? Och kommer herrarna ta ut varandra?

De enda favoriterna utöver Loreen som svävade i fara var de bokstavligen upphissade FO&O, som hade oturen att möta såväl Robin Bengtsson som folklige Owe Thörnqvist i sin semifinal. Killarna mår säkert bra av att ha gått den långa vägen till Friends. De var klart distraherade av hiss-momenten i Växjö, där vi dessutom hörde många sura toner. Framträdandet i Linköping andades självsäkerhet i både dans och sång. En joker på lördag, precis som Owe, som förresten firar sin 88-årsdag i helgen.

Vidare analys av finalisternas chanser står våra reportrar för senare under veckan, nämligen Jimmy Wallin Nyberg, Giovanni Palusa och Marie Löfving. Men i nuläget känns inte veckans final så jämnstark som förra årets, även om den innehåller flera låtar som borde lätt gå vidare till finalen i Kiev.

Peter Baston

Kommentera