Precis som vi hoppats på och innerst inne redan varit på det klara med så har Robin Bengtsson åter tagit Sverige till final i Eurovision Song Contest. Bland finalisterna hittar vi även favorittippade länder som Australien, Azerbajdzjan, Armenien och självfallet Portugal.

Visst känns det skönt; Sverige är vidare till final efter en övertygande insats av Robin och hans team. Numret, sången, koreografin och kameravinklar –  ja allt sitter! Robin är ett proffs, det har vi verkligen förstått under vår tid här i Kiev. Nu väntar några dagars vila och uppladdning inför finalen som mer och mer ser ut att bli en riktigt angenäm tillställning sett ur svensk synvinkel. Nu är det bara för teamet att hålla kvar i det härliga flyt som de verkar befinna sig i.

Nåja, hur bra än Robin Bengtsson är så finns ett antal riktigt starka utmanare som också övertygade och galant tog sig vidare till lördagens final. Isiah från Australien liksom Azerbajdzjans Dihaj tillsammans med Portugals Salvador såg alla mycket starka ut och har med allra största sannolikhet siktet ställt mycket högt. Kanske har Portugal i år äntligen vaskat fram en låt som verkligen fungerar brett i hela Europa.

Belgiens Blanche gjorde nog den bästa versionen av City light hittills och borde segla uppåt igen på listorna inför lördagen, där hon väl förtjänar att höra hemma. Känslan i arenan var att hon fick det klart största stödet av publiken.

De nordiska ländernas insatser i övrigt ledde tyvärr inte till önskade resultat, mest förvånade är vi över att inte Finland passerade nålsögat i år heller. Vi får istället hoppas på Norge, Danmark (och Estland) som tävlar på torsdag.

Polens avancemang kan jag inte uttrycka med annat än ett stort frågetecken, tråkig låt helt enkelt. Att däremot Cypern går vidare är mer roligt än förvånande.

Sammanfattningsvis kan man nog ändå säga att det i stort var de förväntade bidragen som tog sina respektive finalplatsen i hamn. Nu blickar vi med spänning framåt mot morgondagens genrep, där bl.a. förhandsfavoriten Bulgarien är med och tävlar, det framträdandet ska bli riktigt spännande att få se.

Men först blir det en kort paus i arbetet för delar av pressteamet som under dagen ska besöka Pripyat och Tjernobyl, varpå det blir bjudning hos Svenska ambassaden och sen direkt vidare för bevakning av den andra semin här hemma i presscentret.

Glada semifinalhälsningar från Kiev.

Kommentera