Temat för årets Eurovision är ”diversity” (mångfald), och utanför den andra semifinalen i Eurovision 2017 i Kiev är det sannerligen en mångfald av olika nationaliteter, och inte bara från Europa. Vår reporter Einar är på plats och rapporterar.

Temat för detta års Eurovision är: ”diversity” (mångfald). Och mångfalden av olika nationaliteter på plats i Kiev är stor, som alltid på Eurovision. Fansen världen runt verkar inte ha låtit sig skrämmas av den negativa rapporteringen om Ukraina i media. Peter från Irland älskar Kiev för det billiga ölet, gästvänligheten och de vackra kvinnorna. Han är övertygad om att Sverige snart kommer att slå Irlands rekord när det gäller antal finalsegrar. Den israeliska hejarklacken finner Kiev väldigt säkert, och de störs inte alls av de rigida säkerhetskontrollerna. De berättar att de är vana vid sådana kontroller från sitt hemland. De har Bulgarien som favorit i kvällens semifinal, och Sverige som favorit i finalen på lördag.

Hejarklackan från Vitryssland har två flaggor, en officiell och en inofficiell. De hejar naturligtvis på det vitryska bidraget, som för första gången under Eurovisions historia, sjunger på vitryska, och har en folkloristisk inriktning på sitt bidrag. Odrus från Kaunas i Litauen är på hemresa från Turkiet, och har gjort ett stopp i Kiev för att kunna närvara på kvällen semifinal. Han bär på en stor litauisk flagga, som han enligt egen uppgift alltid har med sig på sina många resor, för att när det så krävs kunna representera Litauen. Också i kväll är Island representerat bland fansen. Anna från Reykjavik, som jag tidigare har träffat i Malmö och Köpenhamn, har detta år tagit med både mamma och pappa. Överhuvudtaget finner man många familjer här ikväll.

Bland ett stort gäng danska artister klädda i danska flaggans färger rött och vitt finner jag den danska artisten Anjas familj hitrest ända från Australien, där de är bosatta sedan 41 år tillbaka. Mamma Betina berättar att Anja, yngst av tre syskon, är uppvuxen i Australien, men att hon sedan ett år sedan befinner sig i Köpenhamn där hon studerar sång och musik, och också är på god väg att lära sig danska, som hon nu nästan behärskar flytande. Mamma, pappa, mormor och morfar är övertygade om att Anja kommer att gå vidare. Pappa Birger understryker att Australien är det enda land som har två artister på plats i Eurovision Song Contest.

Liksom på första semifinalen är det många Kievbor som har tagit sig hit. Igor och Nadja har skaffat sig biljetter i det allra sista biljettsläppet i veckan där flera biljetter till semifinalen säljs till ett kraftigt reducerat pris. De har Kroatien som favorit i kvällen semifinal.

 

Kommentera