Om Melodifestivalklubben

 

Vad är Melodifestivalklubben?

Melodifestivalklubben är en fanklubb för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Tillsammans med ett trettiotal andra klubbar ingår vi i OGAE, ett nätverk för intresserade av Eurovision Song Contest världen över. Melodifestivalklubben kallas internationellt för OGAE Sweden.

Vad betyder OGAE?

OGAE är en fransk förkortning av Organisation Générale des Amateurs d’Eurovision, vilket kan översättas till Fansens intresseorganisation för Eurovision. OGAE bildades 1984 i Finland och är idag världens största fanklubb för festivalen.

Hur länge har Melodifestivalklubbens funnits?

Klubben bildades 1985 av umeåbon Leif Thorsson, författare till boken ”Melodifestivalen genom tiderna”.

Varför finns Melodifestivalklubben?

Vi vill ta till vara på det stora intresse som finns för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Klubben är därför ett utmärkt sätt att träffa andra med samma intresse.

Vad gör ni i Melodifestivalklubben?

Vi ordnar bland annat klubbträffar med artister, omröstningar och egna tävlingar. Vi träffas också för att titta på tidigare års festivaler och andra länders uttagningar till Eurovision Song Contest. Under festivalveckorna rapporterar vi från både repetitioner och presskonferenser. Eftersom medlemmarna finns spridda över hela landet ordnar vi, förutom stora nationella klubbträffar, även lokala aktiviteter ett par gånger per år. Dessutom håller många medlemmar kontakt via klubbens hemsida. På hemsidan presenteras information om festivalerna varvat med nyheter skrivna utifrån fansens synvinkel.

Vad gör klubbens styrelse?

Klubbens styrelse består idag av elva personer. Styrelsen planerar, organiserar och beslutar om klubbens aktiviteter. Medlemmarna informeras via nyhetsbrev och hemsidan.
Eftersom styrelsen finns spridd över hela landet, hålls de flesta möten på Internet.

Vilka är medlemmar i klubben?

Vi har medlemmar över hela landet i alla åldrar. Till skillnad från de flesta andra europeiska schlagerklubbar har Melodifestivalklubben relativt jämn könsfördelning. Vissa medlemmar är “levande uppslagsverk” och lever för festivalen under årets alla dagar.
Andra tycker att den är kul i största allmänhet. Det som förenar medlemmarna är ett genuint intresse för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Vad krävs för att bli medlem?

Alla som är intresserade av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest kan bli medlemmar. Det krävs inga förkunskaper.

Hur blir man medlem?

Medlem blir man enklast genom att mejla klubbens medlemsansvarige. Ett års medlemskap kostar 400 kronor. All information finns på klubbens hemsida: www.melodifestivalklubben.se

Hur många medlemmar har klubben?

Drygt 650 personer är i dag medlemmar i Melodifestivalklubben.

Är tävlingen lika stor i andra länder?

Sverige tillhör sedan flera år ett av länderna där intresset för tävlingen är som störst. Melodifestivalklubben är också en av de största fanklubbarna inom OGAE. Brist på information om tävlingen i media och ett lågt intresse bland allmänheten är en anledning till att schlagerfantaster i andra länder söker sig till de nationella fanklubbarna. I Sverige är situationen annorlunda med stort mediafokus och ett överflöd av information om tävlingen.